Nyheter

"Fantastiskt stor uppslutning"

Närmare 200 människor och nästan lika många brinnande facklor lös upp den mörka eftermiddagen i centrala Tranemo i dag.
Nyheter • Publicerad 23 december 2013
Foto: Bengt Lagerstedt

I går manifesterade 16 000 människor mot rasism i Kärrtorp. I dag var det Tranemobornas tur att visa att de står upp mot rasismen och fascismen.

– Det är viktigt att visa att vi öppnar våra dörrar och samhällen till andra människor, såväl i Sverige som i Tranemo, säger Caroline Bergmann, en av medarrangörerna av manifestationen.

Uddebogänget – en samling Uddebobor som jobbar för mångfald, mot rasism – spred informationen om fackeltåget via ett Facebook-event som skapades i fredags. Tre dagar senare hade 96 personer anmält deltagande. När det väl var dags dök närmare det dubbla antalet människor upp utanför Ica Kvantum där tåget hade sin avgång.

– Vi hade förväntat oss att det inte skulle komma mer än hundra människor, så det var fantastiskt att se denna oväntat stora uppslutning, säger Caroline som är en av de engagerade i Uddebogänget.

Tåget vandrade ned för Storgatan genom centrum. Plakat med antirasistiska budskap höjdes i luften och mellan butiksfönsterna ekade antirasistiska budskap innan tåget stannade vid Medborgarplatsen.

– Jag tror denna fråga engagerar så pass mycket för att många tycker att mångfalden är värdefull. Det är också en tydlig sakfråga som är lätt att ta ställning i, säger Caroline.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.