En härfågel i Trädet
– Först trodde jag det var en burfågel som rymt, den var ju så vacker med sina fjädrar och tofs på huvudet, säger Ing-Marie.
Paula, som var den bäste fågelkännaren av de tre, artbestämde dock pippin omgående innan den lyfte från garageinfarten på Skolvägen och drog iväg, bort mot skolan.
Att härfågeln genom århundradena varit betydelsefull i myter och vidskepliga föreställningar, bland annat som ett förebud till krig och missväxt, kände inte Ing-Marie Andersson inte till.
– Så ni får passa er, däruppe vid norrgränsen, så inte Falköpingsborna kommer dragande.
– Dom är så välkomna så, då kommer vi snabbare än beräknat till 25.000 invånare säger c-politikern från Trädet med ett skratt.
I väntan på att den sällsynta pippin ska dyka upp igen ligger kamerorna färdigladdade på köksbordet. Klara för att föreviga besökaren om fågeln skulle dyka upp igen.
Härfågel, U?pupa e?pops, häckar i centrala och södra Europa och i stora delar av Asien. Fågeln blir 27-29 cm lång och ljust rödbeige med en markant svartvit bandning på stjärten. På huvudet finns en uppresbar tofs som reses när fågeln landar, eller blir upphetsat. Den ses regelbundet i södra Sverige under vår och sommar och några par häckar varje år på Öland.
Källa: Nationalencyklopedin