Viktor Kastanius siktar mot allsvenskan
"Nu ska vi ha kul!"
Utropet i det lilla omklädningsrummet avslutar de tre domarnas genomgång inför matchen Skövde–Vita Hästen i division ett. Viktor Kastanius gör en high five med huvuddomaren Christian Ewertzon och sedan kliver de tre männen i svartvitrandiga tröjor ut genom dörren för att dra igång matchen i Billingehov. Klockan slår snart 19.00.
På läktaren sitter 981 personer och de allra flesta vill se hemmalaget Skövde ta poäng i den viktiga kampen om en plats i allettan efter jul.
Viktor Kastanius och hans två domarkollegor har också allettan som mål. Om en vecka får de reda på hur de ligger till i den domarranking som ishockeyförbundets domarorganisation gör. Förra säsongen rankades Viktor i mellanskiktet och dömde i fortsättningsserien efter årsskiftet. Förhoppningen är ett kliv uppåt i år. Längre fram är det allsvenskan som är hans målsättning men det krävs erfarenhet och ännu mera erfarenhet för att ta det steget.
Rutin som domare har Viktor skaffat sig sedan han fyllde 15 år. Då gick han i likhet med många andra spelare en grundläggande domarkurs, för att spelarna ska få förståelse för reglerna. Intresset för mer kunskap om hockeyreglerna väcktes och med otaliga fortsättningskurser har han byggt upp sin kompetens som rättsskipare på isen.
Relativt fort måste alla som satsar på en domarkarriär välja om det är linje- eller huvuddomare de vill bli. Det naturliga första steget är linjedomare och om intresset hänger kvar växlar de senare över till huvuddomare.
Än så länge är det linjedomare som är Viktors fokus och förutom bevakningen över spelet och spelarna är tekningarna hans område.
– Det är inte alla som förstår hur viktig en tekning är. Det kan bli en kvalificerad målchans om pucken går upp till backen vid blå och det är viktigt att det blir rättvist vid tekningssituationen, säger Viktor.
Några minuter in i matchen är det dags för Viktors första nedsläpp i en av tekningscirklarna i Vita Hästens zon. Han ser till att spelarna har skridskorna utanför de två L- liknade markeringarna och klubborna i isen. Samtidigt som allt ska gå rätt till måste tempot vara högt från domarnas sida. En match ska inte dra ut på tiden och bli två och en halv timme lång. Publiken, spelarna och alla funktionärer vill ha intensiva matcher utan långa uppehåll. Genom att snabbt hämta upp icingpuckar och få igång spelet fort efter avblåsningar, är det domarna som kan hålla ned den totala matchtiden.
Under tiden som Viktor har koll på icing, offside och ser till att rätt antal spelare befinner sig på isen har han en i det närmaste dold kommunikation med sina två kollegor på isen. Ljudnivån är så hög att de inte kan prata med varandra och dessutom befinner de sig ofta för långt ifrån varandra för att kunna snacka. Det är då domarnas speciella teckenspråk kommer till användning. Emellanåt gör Viktor ett tecken med hjälp av sina armar för att ge Ewertzon en uppfattning om situationen. Tummen upp visar förstås att det beslut som Christian tog var rätt. Det finns flera tecken och alla bidrar de till att domarna kan göra ett bra och rättvist jobb.
Kockan 21,16 sätter sig Viktor ned i domarrummet för sista gången den här kvällen. Ett leende syns i hans ansikte och på varsin sida om honom sitter det två nöjda kollegor.
– Gött boys! Spelarna avgjorde matchen, inte någon utvisning. Det var bra insatser från oss alla i dag, säger Christian Ewertzon.
Skövde vann efter mål i förlängning och domartrion är belåtna med sina insatser. Matchen flöt på bra och den enda snackisen som uppstod var vid en ansiktsskada. Ingen av domarna såg vem som orsakade skadan och de kunde därför inte agera på något sätt. Ett beslut som startade en mindre visselkonsert från publiken. I övrigt hade trion bra kontroll och kommunikation med spelarna.
Efter snabbt ombyte lämnar domarna Billingehov och åker till en restaurang. Skövde är enda laget i serien som inte erbjuder mat till domarna och bortalaget efter matchen.
– Annars brukar vi äta i ishallen, säger Viktor.
Nu blir det tre kebabrätter på en i det närmaste öde restaurang och det traditionella eftersnacket är snabbt avklarat. Efter en hetsig match med mycket åsikter om domarens insatser kan det behövas mer tid till bearbetningssamtal efteråt.
Den långa resvägen till och från matcherna, som det blir när till exempel Karlskrona eller Arboga spelar hemma, kan vara bra när olika situationer under matcherna behöver pratas igenom.
– Vid hälften av alla lång-resor har jag sällskap av minst en annan domare men annars blir det en hel del ljudböcker, säger Viktor.
Den ekonomiska ersättningen för Viktor är 625 kronor för varje match samt milersättning, traktamente och förlorad arbetsinkomst.
– Jag brinner för hockeyn, det är därför jag gör det här, säger Viktor.
Under en säsong dömer han match onsdag och söndag varje vecka.