Nyheter

Viktigt inför Vasaloppet

Bra resultat räknas medan de dåliga stryks. Det går alltså bara att seeda upp sig till Vasaloppet.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
För åkarna längre bak i fältet gäller helgens tävlingar mer än bara placering och tid. En skjuts framåt i Vasaloppets stora startfält står också på spel.
För åkarna längre bak i fältet gäller helgens tävlingar mer än bara placering och tid. En skjuts framåt i Vasaloppets stora startfält står också på spel.Foto: Henrik Erickson

Det är inte bara ära och berömmelse som står på spel i Ulricehamnsloppet. För det är många av åkarna som genomför loppet inte bara för motionen och träningen utan minst lika viktigt är att med ett bra resultat så kan man också få en bättre startposition i Vasaloppet. Man kan seeda upp sig.

– När en seedningsgrundande tävling är genomförd så sätter sig vår seedningsgrupp ner, går igenom resultaten och tittar på hur de åkare som skall köra Vasaloppet genomfört den här tävlingen. Utifrån detta så görs det sedan en justering av de åkare som gjort ett bra resultat, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

När seedningsgruppen sammanträder efter exempelvis Ulricehamnsloppet, så är utgångspunkten att fjolårets resultat i Vasaloppet sätter nivån för hur man värderar resultaten från Ulricehamnsloppet. Man tittar vilka åkare som var med på senaste Vasaloppet och låter dessa bli riktmärken.

– Ser vi att exempelvis segraren i Ulricehamnsloppet startade i första startledet på Vasaloppet så får hans tid bli ungefär den som gäller för de som vill seeda upp sig till första startledet. Sedan försöker vi hitta någon som startade i andra startledet och då får hans tid gälla för det ledet och så går vi vidare. Vi försöker också ta hänsyn till loppets utveckling, om det till exempel varit långsam klungåkning med spurtuppgörelse, säger Tommy Höglund.

– Det innebär att vi gör ett subjektivt bedömande, men som blir bättre ju fler duktiga Vasaloppsåkare vi hittar. Syftet med hela seedningsprocessen är att åkarna skall stå i det led där de har ungefär likvärdiga medtävlare omkring sig.

Om arrangörerna av ett seedningsgrundade lopp använder Svenska skidförbundets tidtagningssystem SSF timing, så sköts seedningen automatiskt om åkaren dessutom anmält sig online till tävlingen.

– Annars är det bara att skicka in sina uppgifter på den blankett som finns på vår hemsida så gör vi seedningen manuellt, säger Tommy Höglund.

Är det bara skidåkningen som är avgörande? Det finns ju många konditionsfenomen inom exempelvis multisport?

– Vi seedar bara efter skidresultat och inget annat.

Vad händer om man gör ett dåligt resultat i ett lopp?

– Ingenting. För man kan aldrig flyttas bakåt från det startled vi en gång har placerat åkaren i.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.