Annons
Nyheter

Vasaveteranen hjälper nybörjaren

Den ena i duon gör sin 25:e start i Vasaloppet. Den andre debuterar i loppet i morgon. Benny Mild och Martin Klasson är två av många motionärer från bygden som ska åka nio mil skidor i morgon.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2012
Benny Mild har fått förtroendet att fixa i ordning Martin Klassons skidor inför Vasaloppet.Foto: Carina Carlzon

I UIF-stugans vallarum har Benny Mild precis börjat rengöra Martins skidor. Det är veteranen Benny, med 23 Vasalopp i ryggen, en gång har han brutit, som fått förtroendet att ordna bästa möjliga förutsättningar när det gäller materialet i morgon. Sickla, borsta och värma in valla är några moment som väntar när glidvallningen ska klaras av. Väl på plats i Dalarna kommer Benny ta sig an fästvallan.

– Vi testar skidorna på lördag (läs i dag) för man vill alltid känna på snön och vara säker på att inte lägga på för mycket fäste, säger Benny.

Annons

För två år sedan fick Martin Klasson en present av Benny Mild som är hans farbror. En Vasaloppsstart.

– Jag blev jätteglad men tyvärr har jag lyckats bli sjuk veckan före Vasaloppet två år i rad. För övrigt de enda gångerna under de två åren som jag varit sjuk, säger Martin.

Nu är han helt inställd på att hålla bacillerna stången och har varit en flitig användare av handsprit den senaste veckan. Den stora träningsmängden inför premiären i Vasaloppspåret är löpning. När väl snön kom har Martin till största delen åkt på konstsnöspåret i Ulricehamn. Det tunna snötäcket på golfbanan har fått honom att välja backarna i Sanatorieskogen istället.

– Ungefär 35 mil på skidor har jag fått ihop, säger Martin.

Genom Västgötaloppet har Martin seedat upp sig till sjunde startled och hans målsättning är att glida in under målportalen i Mora på en tid under åtta timmar. Gärna närmare sju än åtta. Martin räknar då med hejarop och applåder från Benny Mild som vid den tidpunkten borde ha hunnit gå i mål och bytt om för att följa Martins sista bit mot målet.

Debutanten Martin räknar med att en av de tuffaste utmaningarna under de nio milen blir att orka mentalt. Han har aldrig tidigare varit i närheten att anstränga kroppen under så lång tid och vet inte hur tankarna kommer att gå i huvudet.

Några funderingar på att avböja presenten har aldrig funnits hos Martin. Trots att det var 15 år sedan han sist stod på ett par skidor när han fick gåvan.

– Jag har varit med på en kompisträning med UIF där det var teknikträning men mer än så har jag inte fokuserat på tekniska detaljer. Jag tar mig framåt i varje fall.

Rådet från Benny är lättförståligt: Ta det lugnt i början och fyll på med vätska under hela loppet.

Martin Klasson

Bor: Ulricehamn

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo och två barn.

Yrke: Konstruktör, ritar vagnar och truckar för intern materialhantering.

Målsättning med Vasaloppet: Åka i mål på under åtta timmar.

Benny Mild

Bor: Vebgy

Ålder: 55 år.

Familj: Sambo.

Yrke: It- och processansvarig på ett företag i Borås.

Målsättning med Vasaloppet: Kvalificera sig för medalj, vilket innebär att gå i mål på en tid som är bättre än 50 procent mer än vinnartiden.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons