Nyheter

Våghalsiga tricks i Big Air

I lördags var det dags för Big Air-tävling i backen. Det var en tävling som bjöd på stor underhållning.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2011
Hannes Alterby kom tvåa i sin klass.
Hannes Alterby kom tvåa i sin klass.Foto: Labrini Stavrekas
Lucas Uddhammar i luften.
Lucas Uddhammar i luften.Foto: Labrini Stavrekas
Landningarna var inte alltid så lätta att sätta.
Landningarna var inte alltid så lätta att sätta.Foto: Labrini Stavrekas
Leonardo Vidovic var nöjd över sin insats.
Leonardo Vidovic var nöjd över sin insats.Foto: Labrini Stavrekas

En Big Air-tävling i Ulricehamnsbacken hör inte till vanligheterna. Men i helgen var det äntligen dags att bjuda på imponerande hopp i tävlingen Big Air Spring Session. 50 åkare i åldrarna 9-25 år passade på att visa upp olika tricks på sina snowboards eller twintips och ville såklart kamma hem en seger.

– Det är säkert fem-sex år sedan vi hade en sådan här tävling senast. För två år sedan anordnade vi SM men då var det inte här utan i Kläppen. För oss är det jättekul och det är viktigt att synas som klubb, säger Marinette Öberg, ordförande i Ulricehamns Snowboard Evolution (USE).

Öberg och de andra åskådarna bjöds på våghalsiga tricks. De fick även se när en del av de tävlande, som för övrigt var indelade i fyra olika klasser, missade landningen i hoppen. Men åkarna reste sig snabbt som attan och det enda som verkade göra ont var vetskapen om att de inte hade lyckats få till det perfekta hoppet. Misslyckades man i ett hopp fanns ändå chansen till revansch. I kvalet fick åkarna utföra två hopp var. Poängen från det bästa hoppet avgjorde sedan om tävlingen var slut eller om det var dags för nya hopp i semifinal och final. Lucas Uddhammar från USE hade lite premiärnerver. Han deltog i juniorklassen i skidor.

– De här är första tävlingen för min del. Jag har tricksat på skidor sedan förra året men har alltid åkt en massa skidor innan dess.

Lucas var hyfsat nöjd över sina två kvalhopp. Han började med en vanlig 540, ett hopp med lite lägre svårighetsgrad. Landningen där var bra. I andra hoppet körde han ett mycket svårare trick.

– Tycker ändå inte att det har gått så jättebra. Många av de andra öser på med bra och svåra hopp och då vill man själv vara lika bra. Det gör att man kan bli lite nervös och tveka lite i hoppen. Men det här är verkligen askul och jag hoppas jag går till semi, säger Lucas.

Även om Lucas var något missnöjd passade hans kompis Nikodemus Kaljo på att säga:

– Han är mycket bättre än vad han själv tror. Det gick jättebra för honom.

Nikodemus fick rätt. För det blev till slut final för Lucas del.

Men det fanns fler som tävlade i Big-Air för allra första gången. Leonardo Vidovic, 9 år, var yngst av alla och hade dessutom börjat åka snowboard för bara tre månader sedan. Han var grymt nöjd med sin insats trots att han kom sist av de fem som tävlade i hans klass.

– Jag är inte här för att vinna utan för att ha roligt och det är jättekul att åka. Jag är aldrig rädd, det känns säkert. Det har varit spännande i dag och jag är helt nöjd.

Att döma av Leonardos inställning till snowboardåkning kan man lätt ana att det kommer bli en hel del tävlingar framöver.

– Jag kommer att åka iallafall 30 år till, säger han stolt och tvärsäkert.

... tävlingen var ett samarbete mellan Ulricehamn Snowboard Evolution, Skicenter och Peter Naperotti samt Thomas "Berra" Berggren som själva har varit aktiva åkare.

... att tio åkare valde att utföra sina tricks på snowboard, resten körde twintips.

... 13 av åkarna var från USE. Annars var det många från Göteborgs- och Jönköpingstrakten.

Resultat

Skidor Junior (upp till 16 år)

1) Mattias Andersson

2) Oskar Andersson, USE

3) Oscar Abrahamsson, USE

Skidor Seniorer

1) Christopher Hjälmeby

2) Alexander Hjälmeby

3) Erik Westerberg

Snowboard Junior

1) Jakob Glavell

2) Hannes Alterby, USE

3) Linus Sandberg

Snowboard Senior

1) Sackarias John, USE

2) Ted Johansson

3) Robin Knutsson

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.