Annons
Nyheter

Utländsk tränare till Lassarinken

Ulricehamns konståkningsklubb har ännu inte rekryterat någon ny huvudtränare. Men det är nära nu. En meriterat utländskt namn kommer på besök i nästa vecka.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2014
Ordföranden Stefan Kristoffersen har storslagna visioner för Ulricehamns konståkningsklubb.
Ordföranden Stefan Kristoffersen har storslagna visioner för Ulricehamns konståkningsklubb.Foto: Jonas Emtervall

UKK:s ordförande Stefan Kristoffersen vill inte avslöja namnet på den kvinna som är högaktuell att bli föreningens förste heltidstränare, men är i övrigt relativt mångordig.

– Vi flyger upp henne hit den 19-24 mars. Om det känns bra för båda parter då, tar vi nästa steg och anställer henne, säger Stefan Kristoffersen.

Annons

Kan du berätta något mer?

– Hon har tidigare bland annat jobbat med världsturnén Dream on ice. Hon är själv en åkare på hög nivå, som gör tripplar, och har varit nationell mästare i sitt land.

Det här börjar nästa likna bit för bit-frågesport?

– Ja, haha. Men det är alltid skönt om bläcket på pappret torkat innan man går ut med namn. Jag kan också berätta att hon jobbat med tränare från före detta Sovjetunionen, som tränat de bästa ryska åkarna. Men hon är själv inte ryska, hon kommer från ett EU-land.

Anställningen av en heltidstränare är ett led i en rejäl satsning från UKK. Klubben jobbar just nu för att finansiera en takhängd sele som blir ett värdefullt hjälpmedel i utvecklingen av åkare.

– Med hjälp av selen, som heter No fall, kan vi erbjuda verksamhet även för funktionshindrade. Skaderisken minskar också när åkare ska träna svårare hopp, eftersom de inte riskerar att ramla och slå sig, säger Stefan Kristoffersen.

En annan vision är att skapa en konståkningsinriktning på Tingsholmsgymnasiet, på samma sätt som det erbjuds fotboll, ishockey och skidor i dag.

UKK:s tidigare huvudtränare Eva Andersson hade fram till årsskiftet en 60-procentig tjänst, men nu blir det alltså en heltidsanställning från och med i höst. Under vårterminen hålls verksamheten framför allt ihop av Johanna Wiberg och Linea Andén.

– Deras jobb och lite andra speciallösningar har gjort att vi lyckats hålla oss flytande under våren. Vi har haft elva sökande till tjänsten, vilket är ett fantastiskt resultat. Det är fyra, fem sådana här tjänster som ligger ute i Västsverige just nu och det är inte lätt att få in en ny tränare mitt i läsåret, de flesta har ju kontrakt till juni, säger Stefan Kristoffersen.

Det låter inte som att den nya tränarlösningen blir billig – hur finansierar ni den?

– Dels fortsätter vi med våra olika aktiviteter, vi har tävlingar och den årliga vårshowen den 22 mars. Tanken är också att vi ska kunna öppna upp för fler åkare och medlemmar. Vi har 110 aktiva i dag och är näst störst i Västra Götaland efter Tibro. På sikt siktar vi mot 150–160 åkare. Förhoppningen är att konståkningen ska sätta Ulricehamn på kartan, som skidåkningen har gjort.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons