Annons
Nyheter

USM-guld i stafett till UIF

I OS ordnade de svenska damerna och herrarna stafettguld. Killarna i UIF:s lag ville inte vara sämre och krönte USM-helgen med ett guld i söndags.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014

– Jag vågade inte titta bakåt förrän jag var halvvägs in på upploppet, säger Erik Lieback som körde sistasträckan i UIF:s stafettlag i H15-16-klassen.

När Lieback vred huvudet åt sidan såg han ett öde upplopp. Axel Aflodal, Sundbybergs IK, var över en halvminut efter Erik Lieback i mål.

Annons

Utefter banan hade Erik fått rapporter om ”stor lucka” och ”det är lugnt, du tar det här”.

– Men jag vågade inte riktigt tro på det och körde allt jag hade, säger Erik.

Från skidstadion i Åsarna hade Erik Lieback sett Ludvig Svenningsson göra en stark förstasträcka där han var några sekunder efter Sundbybergåkaren som växlade först av alla. Linus Nygren tog hand om andrasträckan och tillsammans med två andra lag låg han med framme i täten.

– Jag var nervös när jag skulle åka. Jag ville inte förstöra för mina lagkompisar, säger Erik Lieback som också visste att han ställdes mot Sveriges bästa 15-åring.

I sista växlingen trasslade det till sig lite för förhandsfavoriten Sundbyberg och Erik fick en lucka direkt.

Försprånget utökade han sedan meter för meter under sin 3,5 kilometer långa sträcka och till slut kunde han i ensamt majestät defilera över mållinjen. Där väntade lagkamraterna och de kunde tillsammans fira stafettguldet.

En plats på pallen visste UIF-killarna att de hade chans på men att få kliva högst upp var inte något de kalkylerat med.

För Erik var det andra guldet under USM. Det första tog han, som UT skrev om i lördagens tidning, på 7,5 kilometer klassisk stil.

– Jag är helnöjd med mitt USM, det finns inte något som kunde ha gått bättre.

UIF:s tjejer gjorde också en fin stafettprestation då placerade sig som åtta av 19 lag. I laget åkte Agnes Berglund, Lina Nygren och Emma Nordberg.

Annons

I USM-sprinten var Erik Lieback den lokale åkare som lyckades bäst och han slutade på femte plats i H16-klassen. Eric Jansson, Tranemo IF, tog sig till B-final och blev fyra där. UIF:s Ludvig Svenningsson slutade sexa i B-finalen.

Agnes Berglund tog sig till kvartsfinal i D16-klassen.

Tidigare stafett-framgångar för UIF

2012 vann UIF JSM-stafetten. I laget körde Madeleine Thorn, Linda Sivermark och Maja Falk.

2009 vann UIF USM-stafetten. I laget körde Linda Sivermark, Frida Sivermark, och Maja Falk.

1979 tog UIF silver i USM-stafetten. I laget körde Jan Isacsson, Ulf Abrahamsson och Dag Andersson.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons