Annons
Nyheter

Ulricehamnsloppet och Västgötaloppet kan göra gemensam sak

Västgötaloppet och Ulricehamnsloppet konkurrerar i dag om delvis samma deltagare. Det finns ett tankeembryo till sammanslagning av två av Götalands största skidtävlingar.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2011
AKRIVFOTO: På vilket sätt lockas flest skidmotionärer till Ulricehamn. Genom att arrangera ett eller två långlopp? Frågan ska diskuteras under våren.Foto: Henrik Erickson

Finns det plats i skidkalendern för två stora långlopp i Ulricehamn varje vinter? Det är grundfrågan inför framtiden för de fem arrangörsföreningar som är inblandade i Västgötaloppet och Ulricehamnsloppet.

Tvärreds IF och Äspereds IF står bakom Västgötaloppet som de senaste säsongerna vuxit fram som det stora breddloppet. Runt 1 100 åkare startade i årets lopp i slutet av januari. Att köra den ursprungliga sträckningen mellan Ulricehamn och Borås är inte längre aktuellt och det finns även stora hinder, främst igenvuxna spår och markägarfrågor, för att genomföra ett långlopp från Tvärred. Västgötaloppet har därför kört sitt lopp i Ulricehamn de senaste vintrarna.

Annons

Ulricehamnsloppet, från början en sammanslagning av Redvägsloppet och Galtåsenloppet, har ambitionen att vara både en elittävling och ett brett motionslopp. UIF, Hössna IF och Redvägs SK står som arrangörer. Geografiskt har loppet alltid avgjorts i Ulricehamn. Med sin placering efter Västgötaloppet i kalendern har Ulricehamnsloppet haft det svårt att samla de riktigt stora massorna.

Nu finns det alltså planer på att satsa på ett stort långlopp istället. I kulisserna pratas det om visionen att Ulricehamn ska ha Sveriges näst största långlopp på skidor, efter Vasaloppet.

– Att tankar om framtiden ständigt diskuteras ser jag som naturligt men vi är på ett mycket tidigt stadium i de här diskussionerna. Det har inte ens varit något möte med alla parter inblandade, säger Conny Kjellberg som är ordförande i UIF:s skidsektion.

UIF skidor tror att det är svårt att locka massorna två gånger samma vinter om banan är näst intill identisk.

– Lite så känns det. För motionärerna handlar ett skidlopp om en upplevelse och det gynnar ju inte den arrangören som ligger som tvåa, säger Conny Kjellberg som menar att det är viktigt att kommunens skidföreningar är överens om det ska bli en gemensam satsning.

– Vi får se under våren var vi landar med de här idéerna. Det första steget är ett möte med alla inblandade.

Lennart Cedervärn, stark kraft i Tvärreds IF, styrker under det som Conny Kjellberg säger.

– Diskussionen finns men vad den mynnar ut i vet vi inte, säger Lennart Cedervärn som menar att det framöver inte bara behöver handla om långlopp.

– Att göra ett riktigt stort och bra långlopp skulle vara en morot med ett samarbete men det skulle även gå att snegla på andra större evenemang.

Något som Lennart Cedervärn inte vill hålla med om är att Västgötaloppet och Ulricehamns loppet stjäl deltagare från varandra.

– Jag tror snarare att de gynnar varandra. Har vi flera bra arrangemang i Ulricehamn hjälper de varandra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons