Annons

Ulricehamnaren sågar fotbollförbundet: ”Det handlar om okunskap”

Västergötlands fotbollförbund skickar sedan ett par år tillbaka inga lag till elitlägren för 15-åringar i Halmstad. Nu rundar Svenska fotbollförbundet distrikten och håller egna uttagningsläger.
– Det är så korkat rent ut sagt, säger Urban Svensson på fotbollsgymnasiet i Ulricehamn.
fotboll • Publicerad 13 april 2019
Förbundskapten Pia Sundhage tar inte ut spelare från Västergötland, Halland och Skåne i F15-landslaget, då förbundet inte skickar spelare till elitlägret i Halmstad. Bilden är från en träning med Brämhult i Fotbollshallen i Ulricehamn.
Förbundskapten Pia Sundhage tar inte ut spelare från Västergötland, Halland och Skåne i F15-landslaget, då förbundet inte skickar spelare till elitlägret i Halmstad. Bilden är från en träning med Brämhult i Fotbollshallen i Ulricehamn.Foto: Anna Claesson

För snart fyra år sedan var Urban Svensson fotbollsutvecklare på Västergötlands fotbollsförbund (VFF) och en av initiativtagarna till att man som första förbund drog sig ur elitlägret för pojkar och flickor i Halmstad. Dit väljs de bästa 15-åringarna ut i varje distrikt och möter varandra vilket ligger till grund för landslagsuttagningarna.

Sedan dess har Halland och Skåne gått samma väg vilket fick till följd att Pia Sundhage undvikit att ta ut spelare från nämnda distrikt till F15-landslaget.

Annons

– Vi var ett gäng som funderade på varför vi håller på med det vi gör och fick med oss utbildningskommittén. Vi gjorde en rejäl utvärdering om vad vi höll på med och vad vi hade för mål med verksamheten. Vi kom fram till att vi lade otroligt massa pengar på väldigt få spelare som selekteras fram i till exempel distriktslag. Många av dessa slutar sedan, så varför ska vi lägga så mycket pengar på dessa få spelare? Vi tog ett beslut om att hoppa av elitlägret för att sända signaler och omplacera pengarna, säger Urban Svensson som menar att det kostar VFF runt en miljon att skicka lag till elitlägret.

Sedan årsskiftet har han lämnat sin roll i VFF och arbetar nu med ett eget projekt ihop med några tränarkollegor, kallat Tower 2 education. Där ligger fokus på att föreläsa och med hjälp av forskning visa vad tidig selektering, ofta kallat toppning, av lag medför för negativa konsekvenser.

Urban Svensson stödjer sig på forskning när han tycker att uttagningar inom fotbollen ska ske så sent som möjligt.
Urban Svensson stödjer sig på forskning när han tycker att uttagningar inom fotbollen ska ske så sent som möjligt.Foto: Fabian Andersson

Urban Svensson vill till exempel att inga landslagsuttagningar ska ske förrän i 18-årsåldern.

– Det finns mycket forskning i dag som talar emot selekteringen. Om vi tar elitlägren de senaste 20 åren till exempel är 75–80 procent födda under första halvåret. Och 45–50 procent är födda första kvartalet. Är det rättvist? Barn födda i december har inte samma förutsättningar och är underrepresenterade i nästan alla idrotter när det ska selekteras, berättar han och fortsätter:

– Om vi tar en åttaårig flicka som är född första januari har hon levt 12,5 procent längre än en i samma årskull född 31 december. Med all den forskning som finns har jag och några till startat det här materialet nu, där vi föreläser och hjälper klubbar att förstå hur saker hänger ihop. 2020 kommer nya barnkonventionen, och då gäller det att klubbar är kvalitetssäkrade. Annars kommer de att få problem.

”Mycket i dag handlar om okunskap, och många förlitar sig på att det alltid har varit så här och då ska det vara det. Några få på SvFF har fått för sig att de ska driva den här frågan utan några egentliga faktakunskaper”.”

I en intervju med UT i samband med att VFF ändrade sin hållning till elitlägret i Halmstad sa Urban Svensson att han trodde att samtliga förbund skulle göra samma sak inom fem år.

Nu har snart fyra år gått och istället har Svenska fotbollförbundet har startat upp egna lag i de distrikten som inte åker till Halmstad. SvFF:s vice ordförande Jörgen Eriksson motiverar det så här i en intervju på svenskfotboll.se:

– Vi tycker det är mycket olyckligt, framför allt för spelarna. Men genom att styrelsen nu har beslutat att SvFF tar över uttagningsprocessen om distrikten fortsatt väljer att ställa sig utanför, har vi säkerställt att alla spelare behandlas lika – att urvalet är fullständigt och att ambitionerna med vår spelarutbildningsplan kan fullföljas. Förhoppningen är naturligtvis ändå att distriktsförbunden ska hantera den här uppgiften i framtiden på det sätt det är tänkt, säger Jörgen Eriksson.

Urban Svensson har svårt att förstå resonemanget:

– Det är så dumt så man saknar ord. Mycket i dag handlar om okunskap, och många förlitar sig på att det alltid har varit så här och då ska det vara det. Några få på SvFF har fått för sig att de ska driva den här frågan utan några egentliga faktakunskaper. Men jag hörde många klubbar som svarat ”tack men nej tack, vi är inte intresserade av er verksamhet”. Då känner jag bara: Yes, ni har fattat!

– Det har blivit en prestigefråga för folk på SvFF. Distrikten har varit tydliga med vad de tycker om det här, men förbundet kör över dem. Det är korkat rent ut sagt. Det här är inte effektivt per satsad krona, säger Urban Svensson.

Fabian AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons