Annons
Nyheter

UIFK spelar premiär i Linköping: Forsberg har hittat glädjen igen

Johan Forsberg har hittat glädjen till fotbollen igen. I år är den talangfulle spelaren med från start när tävlingssäsongen drar igång för UIFK i dag.
Nyheter • Publicerad 13 april 2013
Johan Forsberg var i början av mars och hälsade på kompisen Oscar Hiljemark i Holland. Johan själv är tillfreds med att glädjen till fotbollen kommit tillbaka och är sugen på dagen seriepremiär.Foto: Henrik Erickson

Den 17 augusti förra året gjorde Johan Forsberg, 21 år, sin första match i UIFK-tröjan. Det var invigning av Dalshov och över 1 700 personer på läktaren.

– En härlig inramning, synd bara att vi inte vann matchen, säger han.

Annons

Efter premiären i den blåsvarta tröjan abonnerade Johan på en ordinarie plats i laget under resterande höstomgångar. Någon tvekan om att innermittfältaren kommer vara en betydelsefull kugge i UIFK:s lagbygge det här året finns knappast.

Men före vi pratar framtid – låt oss ta en blick i backspegeln.

Johan Forsberg landade i UIFK och Sverige för nästan precis ett år sedan. Han hade då tillbringat ett halvår i USA och spelat fotboll i Radford Universitys lag. En speciell och minst sagt minnesvärd upplevelse.

– Det var stor skillnad mot vad jag var van vid här hemifrån. Ibland blev vi väckta mitt i natten för att gå ut och springa milen. Syftet var att vi skulle tränas mentalt av ett sådant pass.

Fysiken var i fokus och allt skulle mätas eller klockas, tränaren lade bland annat stor vikt vid hur mycket spelarna tog i bänkpress. Spelet med bollen kom långt ned på prioriteringslistan.

Efter sex månader på andra sidan Atlanten kom Johan hem och till stor del hade fotbollssuget försvunnit.

Det var inte bara tiden i USA som gjorde att glädjen till fotbollen försvann.

När Johan skulle börja gymnasiet hörde Elfsborg av sig till den talangfulle spelaren som visat sin kompetens på planen genom bland annat en framstående roll i Västgötalaget. Timmelekillen blev erbjuden en plats i elitklubbens P16-trupp och han nappade på erbjudandet. De följande åren var det hundraprocentig satsning på fotbollen som gällde. Fotbollsgymnasium på dagarna och matcher under veckosluten.

– När det var som mest intensivt hade jag åtta fotobollspass i vecken.

Hössnasonen Marcus Rohdén, ett år äldre än Johan, och Oscar Hiljemark var två av lagkamraterna i Boråslaget. Konkurrensen om en plats i först P16, sedan juniorlag och till sist U21-laget var stenhård.

Annons

– När jag var mitt uppe i det tyckte jag det var himla kul. Vi fick spela många roliga matcher och vara med på internationella turneringar.

När Johan efter studenten inte blev erbjuden något A-kontrakt i Elfsborg började han fundera mer på valet han gjort, det han hade försakat på grund av fotbollen.

– Jag hade aldrig åkt i väg med kompisar på semester eller tagit en helg vid kusten.

För att få uppleva något annat men ändå vidareutveckla fotbollsbiten blev det studier och spel i USA.

Tyvärr blev det inte någon utveckling av fotbollskunskaperna i USA och glädjen till sporten försvann till stor del.

– UIFK hörde av sig till mig ganska snart efter att hade jag kommit hem men jag var tveksam till vad jag ville.

I början av förra säsongen var det därför endast träningar med laget som gällde för Johan – inga matcher.

Allt eftersom tiden gick och träningspass lades till träningspass på Lassalyckan kom suget och glädjen tillbaka. Till slut var lusten total och Johan ville spela matcher.

I och med premiären på Dalshov i augusti ifjol var Johan tillbaka i den seniorfotboll som han inte spelat sedan han som tolvåring debuterade Timmeles division fem-lag. Ytterligare en ung kille som var med Timmeles A-lag då var Emil Laposa. I dag återfinns även han i UIFK.

Lika tillfreds som Johan är med den återerövrade glädjen till fotbollen är UIFK:s tränare över att ha Forsberg i sitt lag ifrån seriestarten.

Annons

– Han har en enorm kapacitet och är riktigt skolad. Han kan göra vändningar och nedtagningar som är rent makalösa, säger Marcus Sjöbring, tränare i UIFK.

Johan Forsberg

Ålder: 21 år

Bor: Timmele

Familj: Mamma Carina, pappa Anders bror Oskar.

Yrke: Studerar på halvfart och jobbar på bank.

Tidigare klubbar: Timmele GoIF och Elfsborgs IF.

Personlig målsättning den här säsongen: Ta en startplats och var en viktig spelare för laget.

Främsta fotbollsminnet: Mötet med Wolverhampton i Gothia cup inför proppfulla läktare på Heden och elitpojkslägret.

Division III Nordöstra Götaland

BK Derby

AFK Linköping

Boxholms IF

FC Linköping City

Gullringens GOIF

IF Haga

IFK Tidaholm

IK Tord

Linghems SK

Mjölby Södra IF

Söderköpings IK

Ulricehamns IFK

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons