Annons
Nyheter

UIF fyra i SM-stafetten – igen

Fyra i fjol. Fyra i år igen. UIF skidor har börjat prenumerera på topplaceringar i damernas SM-stafetter.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2014

Förra året var UIF i täten ut på sista sträckan, där Emilie Cedervärn inte riktigt orkade hålla emot toppnamnen.

Den här gången var scenariot det omvända. Maria Nordström gjorde en fin förstasträcka och lämnade över till Emilie Cedervärn bara tio sekunder bakom ledande IFK Mora.

Annons

Cedervärn höll till en början också bra tempo och var alltjämt på åttonde plats, 18 sekunder från täten, när halva andrasträckan avverkats.

Men sedan fick Tvärredstjejen betala för sin optimistiska ökning. På bara en kilometer tappade hon 36 sekunder på ledande Piteås Mia Eriksson. Vid sista växlingen var Cedervärn hela 1,09 efter Piteå.

Hanna Falk gick ut som nia och hade nästan 50 sekunder upp till Sollefteå och Sundbyberg, trea och fyra i det läget.

– Det är för starka löpare framför och de har ju framför allt alldeles för många sekunder. Det ska inte gå för Ulricehamn, sa SVT-experten Anders Blomquist.

Men sprintfantomen Falk, som gjorde ett fint lopp även i torsdagens skiathlon, började snabbt plocka in tid. Trots att hon fick köra ensam större delen av loppet närmade hon sig hela tiden lagen med placeringarna fyra till åtta.

In på upploppet var det fyra åkare som gjorde upp om fjärdeplatsen – och Hanna Falk gick segrande ur striden.

En av de slagna var OS-klara Britta Johansson Norgren, som var 50 sekunder långsammare än Falk på sistasträckan. Faktum är att det bara var SM-suveränen Charlotte Kalla som var snabbare än UIF-åkaren.

– Jag hade ingen koll på hur vi låg till, jag bara åkte allt jag hade hela vägen. Jag orkade bra i dag, så det var kul, sa Hanna Falk till SVT direkt efter målgång.

En som imponerades av Falks insats var Anders Blomquist:

– Den var fantastisk och det var så överraskande. Hon hade ett tufft läge och öppnade stenhårt. Ändå orkade hon fortsätta och spurten hon bränner på, den är bra, tyckte SVT-experten.

För UIF:s herrlag gick det inte lika bra. Till slut blev det en 17:e plats av 22 deltagande lag. Bäst körde Marcus Johansson på den inledande sträckan.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons