TVFC lägger fokus på den mentala hälsan: ”Viktigt ämne”
Redan som ung kämpade Jönköpingsbon Markus Runhager med psykisk ohälsa. Något som trängdes undan under uppväxten. Som nyexaminerad ekonom skulle situationen förvärras när arbetsbelastningen blev på tok för hög. När han förklarade situationen till sin arbetsgivare fick han till svar att han valt ett stressfyllt yrke – och fick bita ihop.
Till slut brast det på väg hem från en middag hos svärföräldrarna för drygt fem år sedan.
Han fick en allvarlig panikångestattack bakom ratten, stannade bilen och lade sig på marken där bakomvarande bilar susade förbi. I sin frus famn bad han henne hälsa familjen att han älskade dem – han var helt inställd på att han skulle dö.
Ett par timmar senare vaknade han upp på psykakuten i Jönköping. Ett halvår senare skrev han ett inlägg om sitt välmående och kamp med psykisk ohälsa på Linkedin – som fick rejäl spridning. Han bjöds in till flera poddar, lokalmedia i Jönköping gjorde ett rejält reportage innan en oväntad fråga kom några mil västerut längs med riksväg 40.
– Det var Företagarna i Ulricehamn som frågade om jag ville föreläsa för dem, och den spontana reaktionen var hell no. Men jag valde att dela med mig om min resa och skakade under hela föreläsningen, säger Markus.
Den nu 30-årige Markus Runhager har i dag mer erfarenhet av att stå framför en större grupp människor, och han är bland annat agent för ett gäng föreläsare. Bland annat det tidigare NHL-proffset Jonathan Hedström som flera gånger öppnat upp om sina ätstörningar och sin psykiska ohälsa som idrottsman.
– Nuförtiden föreläser jag inte alls lika mycket, och gör jag det så är jag ute främst hos företag. Men ibland är jag ute hos idrottsföreningar, då jag har en stor idrottsbakgrund och det är där jag känner att vi behöver prata om psykisk ohälsa som mest, säger Markus.
Han berättar att fotbollen, utöver familjen, var en trygg punkt i vardagen. Och att det var en av scenerna då han kände sig självsäker på grund av sin begåvning. Men bakom fasaden mådde han inte bra.
– Anledningen till att jag är ute och föreläser är för att vi ska prata mer om psykisk ohälsa och normalisera det. Vi ska inte döma någon, utan alla ska känna att de kan vara sig själv. När man kommer in i ett omklädningsrum är jag övertygad att det, även om man ser det eller inte, finns någon person där inne med hjärnspöken.
Under torsdagskvällen stod han i UIF-stugan och berättade om sin livsresa för Tvärred-Vegbys seniortrupp. På bänkraderna satt flera spelare och kände igen sig i delar av Runhagers berättelse.
– Jag vet om personer som har drabbats av psykisk ohälsa och jag känner igen mig själv i en del av de saker han tog upp, och jag tror många andra gör det också. Därför är det viktigt att prata om detta, säger Henrik Andersson.
Lagkamraten Adam Tingström håller med.
– Detta är vanligare än vad man tror. Detta är ett ämne som är viktigt att prata om.
Elie Sader, en av Tvärred-Vegbys huvudtränare, berättar att han och tränarkollegan Robin Hultén arbetar aktivt med att skapa ett varmt klimat i truppen.
– Jag vet att man inom idrotten gjort stora framsteg, men det finns mer att göra. Som att ta frågan på allvar och arbeta med machokulturen i omklädningsrummet, säger Sader.
– När jag var yngre fanns en kultur kring seniorfotbollen att man måste växa upp och fick höra att det inte gör något att bli petad eller åka på en motgång, man ska bara bita ihop. Men sådana saker påverkar individen. Det är människor vi har att göra med, det är viktigt att man som ledare får killarna att må bra och vilja träna, speciellt på vår nivå.
Som ledare vill de skapa ett klimat där spelarna kan dela med sig av sina känslor sinsemellan och till tränarna.
– Det är inte så att vi ledare ska ha ett hököga och se allt, utan att vi lyckas skapa en grupp där spelarna kan komma fram till oss och vara öppna om hur de mår. Vi måste skapa en tillit sinsemellan. Det är viktigt i hela samhället, inte bara i ett omklädningsrum, säger Sader.
Henrik Andersson menar att arbetet med de mjuka värdena är minst lika viktig som arbetet de lägger ner på fotbollsplan.
– För att kunna prestera och utvecklas tror jag att välmåendet är a och o. Den här föreläsningen är lika viktig som det vi tränar på ute på fotbollsplanen. Så att vi kan ta med oss grejor härifrån.
Markus Runhager
Ålder: 30.
Bor: Jönköping.
Yrke: Affärsutvecklare och föreläsare.
Intressen: Fotboll, fotboll och familjen.
Tittar helst på: Fotboll.
Lyssnar helst på: Thomas Stenström.
Läser helst: Läser inte, utan lyssnar mest på ljudböcker.
Favoritapp: Flashscore eller bildappen i mobilen.
Dold talang: Mamma säger att jag sjunger bra.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.