Nyheter

Tranemotjej totaltrea i O-ringen

O-ringen slutade nästan lika bra som den började för OK Tranan. Klubben tog tre pallplatser på sista etappen. Sara Nilsson var snabbast av alla i jaktstarten i D20 och blev totaltrea.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2014
Ok Tranans Sara Nilsson vann två etapper och blev trea totalt i årets O-ringen.
Ok Tranans Sara Nilsson vann två etapper och blev trea totalt i årets O-ringen.Foto: Privat

– Jättekul. Jag hade inte så stora förväntningar inför O-ringen, så jag är nöjd med tredjeplatsen. Men visst grämer man sig ändå lite, med tanke på att jag hade några rejäla missar under veckan, säger Sara Nilsson.

Det var framför allt i tisdags – på den svåra Österlenetappen – som hon förlorade mycket tid. Två grova bommar betydde att hon tappade över 16 minuter på totalsegraren Anikken Gjerde Alnaes och tolv minuter på tvåan Johanna Skogum bara på den etappen. Och med tanke på att marginalen upp till segern till slut bara var drygt två minuter, är det lätt att förstå Sara Nilsson kluvna känslor.

Förutom 31:a platsen i tisdags är hennes resultatrad under veckan – 1, 2, 3 och 1 – oerhört imponerande.

– Ändå missade jag grovt även på fjärde etappen. Där la jag bort elva minuter på första kontrollen. Och i söndags sprang jag egentligen 2,5 kilometer för långt. Ändå vann jag den etappen. Jag vet inte vad de andra höll på med i skogen då, säger Sara Nilsson och skrattar.

Det måste väl betyda att du är väldigt löpstark?

– Hyfsat i alla fall. Johanna som blev tvåa är min kompis. Hon satte orienteringen prickfritt nu i O-ringen. Men hon har varit skadad och hade problem med löpningen, så henne springer jag i från.

Hur hårt satsar du på orienteringen?

– Inte lika mycket nu som tidigare. Jag har pluggat i Skara det senaste året och utan bil är det svårt att ta sig till träningar och tävlingar. Men nu ska jag snart flytta till Uppsala, så där blir det kanske lite lättare att satsa. Det finns ju bra klubbar där i alla fall.

Sara Nilssons klubbkamrat Anton Nilsson avslutade också O-ringen med stil. För honom blev det en andraplats på etappen och en sjätteplats totalt i tuffa H20 elit.

– Det har varit upp och ner. På tre etapper gick det riktigt bra och jag missade nästan ingenting. På de två andra missade jag å andra sidan massor, dessutom kändes benen tunga, säger Anton Nilsson, som åker hem från Skåne med etapplaceringarna 1, 2, 30, 32 och 2.

– Jag hade topp fem som mål och det var bara tolv sekunder upp dit, så jag får väl vara hyfsat nöjd. Men jag är ändå besviken över att jag inte lyckades hålla ihop det efter de två första etapperna. Sen känns det ju alltid lite bättre när man lyckas sista dagen.

Tranans tredje pallplats under avslutningsdagen grejades av Hanna Lindström i D18 elit. Tredjeplatsen på etappen gjorde att hon klättrade till 25:e plats i sammandraget.

Topp tio-placeringar blev det också för Gustav Ohlin (sjua i H12), Magnus Juvén (sjua i H35 motion), Lisa Johansson (åtta i D16) och Lars-Gunnar Enström (åtta i H85).

Från Ulricehamns OK var det Hugo Ström som tog den bästa placeringen i årets O-ringen med sin sjundeplats i H13. Linnea Larsson (nia i D18), Erik Nilsson Simkovic (tia i H21 lång) och Hans Strid (tia i H55) tog sig också in på topp tio totalt.

UOK:s elitlöpare Anna Nilsson Simkovic blev 50:e dam i D21 elit.

Gällstadbygdens Alva Abrahamsson klarade en tiondeplats i sammandraget, efter att ha haft fjärde snabbaste tid på i D18-jaktstarten.

Nästa år är både Tranan och Gällstadbygden med och arrangerar O-ringen i Borås.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.