Tranemo flyttar skidmästerskap – till slutet av mars

längdskidor Artikeln publicerades
Några dagar före jul tävlades det vid Hagatorpet i Tranemo, men ett Götalandsmästerskap räcker inte snön till för efter det ihållande mildvädret.
Foto: Johan Valkonen
Några dagar före jul tävlades det vid Hagatorpet i Tranemo, men ett Götalandsmästerskap räcker inte snön till för efter det ihållande mildvädret.

Till helgen skulle Tranemo IF ha arrangerat Götalandsmästerskap på Hagatorpet. Men mildvädret tvingar klubben att skjuta på tävlingen – ända till slutet av mars.

Nytt datum är 21–22 mars, alltså en tidpunkt då skidsäsongen på våra breddgrader normalt sett brukar vara över eller i alla fall gå mot sitt slut. Men efter den ovanligt milda och blöta starten på vintern, hoppas Tranemo på en vändning.

– 21 mars har vi en halvmeter natursnö, gnistrande sol och fyra minusgrader, säger Christian Olsson i Tranemo IF skämtsamt.

– Grejen är att det inte fanns något tidigare datum än så i kalendern. Det är riksfinaler i Folksam cup, USM, JSM, Ica cup och sportlov som ska hinnas med innan dess. Och vi har ofta haft snö vid den tiden. Det har faktiskt ofta varit snösäkrare under andra halvan av mars än under första halvan av januari.

Christian Olsson i Tranemo IF skidklubb.
Foto: Anna Sjödin / BT
Christian Olsson i Tranemo IF skidklubb.

Totalt har det producerats 23 000 kubikmeter snö i Tranemo under vintern, och normalt sett räcker det till den 2,5 kilometer långa bana som behövs till ett Götalandsmästerskap. Men mildvädret har tagit hårt på snön och den 8 januari uppskattade föreningen den återstående mängden till 8 000 kubikmeter. Fram till dess hade 175 millimeter regn fallit, samtidigt som medeltemperaturen legat på 4,5 grader.

Just nu finns ett vändspår på cirka 1,2 kilometer vid Hagatorpet. För att få till en 2,5 kilometer lång bana med full bredd och tillräckligt med snö för att täcka hela stadion, behövs cirka fyra dygn med rejäl kyla, skriver Tranemo IF på sin webbsajt.

– Banan vi har nu är för kort för ett Götalalandsmästerskap. Det är ändå ett mästerskap och då ska det hålla lite klass, vi kan inte ha 500 personer som står och trampar i geggan bara för att det finns ett par snöfläckar, säger Christian Olsson.

– Jag tror att vi får en vinter, men den blir nog inte så lång. Och den där riktiga snötillverkarkylan med 15 minus på natten och fyra på dagen, blir det nog inte heller när vintern börjar så sent. Jag tror att det blir långsam snöproduktion under en längre tid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.