Annons
Nyheter

Tingsholmselever såg världens bästa

Fotbollsgymnasiet på Tingsholm har varit på sin årliga studieresa. I år till Barcelona där de fick se världens bästa spelare glänsa på Camp Nou.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010
På Las Ramblas
På Las RamblasFoto: Läsarbild
Strandfotboll.
Strandfotboll.Foto: Läsarbild
Urban Svensson
Urban SvenssonFoto: Läsarbild
Camp Nou inför Barcelona - FC Köpenhamn.
Camp Nou inför Barcelona - FC Köpenhamn.Foto: Läsarbild

Under vecka 42 gjorde specialidrott fotbolls sistaårselever sin efterlängtade studieresa. Liksom förra året så var resmålet Barcelona och med på resan följde 19 elever fördelat på 12 killar och 7 tjejer samt lärarna Urban Svensson och Martin Carlsson.

Måndagens (som mest handlade om resa) höjdpunkt var vid anländandet till Girona flygplats där Urban på långt håll mycket nöjt kunde läsa sitt namn på en stor lapp från det anlitade bussbolaget som skulle ta oss till hotellet. Hela gruppen kanske inte tyckte det var lika kul som Urban gjorde men självklart kunde vi glädjas med honom.

Annons

Tisdagen innebar tidig frukost och avresa med destination Camp Nou för införskaffande av matchbiljett till onsdagens Champions League-match mellan Barça och FC Köpenhamn. Som vanligt förundrades man av ineffektiviteten i biljetthanteringen i sydeuropa men detta var snabbt glömt då vi förväntansfulla som 7-åringar vid skolstarten väl stod där med plåtarna i hand. Nu väntade dock biljettbyte, bort med fotbollsbiljetten och fram med tunnelbane-dito.

Fördelade i grupper om fyra skickades eleverna därefter åt fem olika metro-stationer. Som bagage fick de ett stort kuvert som inte fick öppnas förrän de hittat sin tunnelbanenedgång. Kuverten visade sig innehålla vår CBS-inspirerade tävling: Amazing race Barcelona samt hjälpmedel i form av div. kartor. Tävlingen omfattade uppdrag runt i hela staden, bl.a. skulle de besöka en officiell FC Barcelona-boutique och med svensk charm försöka tigga till sig en Zlatan-tröja gratis, uppträda på Ramblan med sång och dans samt samla fakta om Barcelona och Kataloniens historia. Som ni förstår ställde detta stora krav på initiativ- samarbets- ledarskaps- och problemlösningsförmåga. Väl hemma vid hotellet ett par timmar efter spanska bolibompa så visade det sig att samtliga grupper genomfört ”racet” på ett imponerande sätt och trots diverse skoskav och krämpor så var det ändå glada miner när vi summerade dagen.

Onsdagen var matchdagen och som alla stora lag inledde vi den med en förmiddagsträning. Nu var det inte vi som tränade utan vi gjorde studiebesök hos RCD Espanyol. Tyvärr hade A-tränare Pochettino vaknat på fel sida och beordrat träning bakom lyckta dörrar så vi fick istället stifta bekantskap med de 18-21-åriga killarna i B-laget som denna dag jobbade med spelvändningar och löpvägar i anfallsspelet.

Med ett träningspass i benen (eller snarare huvudet) var vi nu förberedda för match. På mäktiga Camp Nou bänkade sig denna afton uppskattningsvis 60 000 katalaner, 15 000 danskar, och 21 ulricehamnare. Tillsammans fick vi se en mycket bra och händelserik match där Köpenhamn som kom till start med tre svenskar i elvan (Wiland, Wendt, Antonsson) och ett modigt försvarsspel som inledningsvis ställde till det för de bollhållande hemmalirarna. Efter 20 minuter fick dock världens bästa (Messi) lite för mycket gräsyta framför Wilands straffområde och 1-0 satt snyggt med båge i bortre hörnet. Hemmalaget hade sedan flera klara chanser att utöka ledningen men hindrades antingen av ”väggen från Viskafors” eller den alerta linjedomaren. 2-0 kom till slut men vi fick vänta till stopptid innan Messi snubblade in sitt andra. Innan dess hade Köpenhamn blivit blåsta på ett friläge (Pinto visslade när Santin var igenom) samt rammat överliggaren, mål där och matchen hade Wendt. När mannen i svart förkunnade att kampen var över så var faktiskt ”alla” 75000 nöjda med matchen, katalanerna för de tre poängen, danskarna för den fina prestationen och Ulricehamnarna för lektionen i världsklassfotboll.

I elevernas kursplan ingår ledarskapsutbildning och under torsdagen kom det att praktiseras. Aktiviteter som de gruppvis hade planerat i skolan genomfördes nu på de övriga. Bland annat blev det svåra teknikövningar på stranden, samarbetsövningar samt improvisationsteater.

Fredagen startade 07.00 och innehöll: buss, flyg, buss, pizza, buss samt avslutningsvis bil (vi flög till Nyköping och tog sedan buss till Jönköping) innan vi var framme vid Åsundens pärla kl 23.00. En osedvanligt lång och krånglig hemresa kan tyckas men ack så billig i jämförelse med om vi hade landat i Göteborg.

Inskickat av: Martin Carlsson och Urban Svensson / lärare Tingsholmsgymnasiet

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons