Annons
Nyheter
Viktor Thorn fullbordade sin JSM-trippel med guld även i skiathlon. Därmed är Ulricehamn den överlägset bästa SM-klubben den här säsongen.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2014

Om segrarna på tio kilometer och sprint togs i överlägsen stil fick Viktor Thorn slita desto mer för skiathlonguldet.

Vid bytet från klassisk till fri stil efter halva 20-kilometersloppet ledde han visserligen, men tätklungan bestod då av fyra man.

Annons

– Det var faktiskt ett jobbigt lopp. Kroppen var lite sliten och huvudet också, säger Viktor Thorn.

Bakom tätkvartetten jagade Falun Borlänges Jonas Eriksson frenetiskt. På bara fem kilometers fristilsåkning tog han in en halvminut på Viktor Thorn.

Men på slutet ökade UIF-åkaren tempot och konkurrenterna fick en efter en släppa. Till slut var det bara Jonas Eriksson som kunde utmana, men när han föll i ett omkörningsförsök var saken klar. Viktor Thorn tog sitt tredje guld med två sekunders marginal.

– Vi tog det ganska lugnt efter skidbytet för att komma in i åkningen ordentligt. Sen hade jag ändå ganska mycket krafter på slutet och kunde öka tempot med två, tre kilometer kvar, säger Viktor Thorn.

Tre guld på tre lopp – vågade du tro på det innan JSM?

– Nej, det gjorde jag väl inte. Jag visste att det var möjligt, men trodde inte att det skulle gå.

Viktor Thorns tredje guld är UIF:s sjätte SM-tecken den här vintern, om man även räknar in SM och USM.

Ingen annan klubb är i närheten av att matcha det. Fyra klubbar står på tre SM-guld, men det är bara UIF som haft åkare överst på pallen i såväl USM och JSM som SM.

Och även om det återstår en SM-helg i Hudiksvall i slutet av mars är det inte mycket som talar för att UIF ska bli omkört i guldligan. I så fall krävs det att en och samma klubb vinner herrarnas femmil, damernas tremil och teamsprintarna för båda könen.

UIF skidors ordförande Stefan Jalderyd har svårt att förklara klubbens framgångar den här vintern.

Annons

– Men jag tror att det delvis beror på att vi har drivna och engagerade ledare och intresserade skidåkare i klubben. Vi har en bredd i verksamheten från de allra minsta som åker barnens vasalopp upp till åkarna i senior-SM, säger Stefan Jalderyd, ordförande i UIF skidor.

– Att vi har en anläggning som har kunnat hålla öppet så pass mycket trots att det varit en riktig skitvinter, spelar nog också in.

JSM i Lycksele avslutades i söndags med stafetter, där UIF:s lag med Pontus Hermansson, Andreas Svensson och Viktor Thorn körde in som femma.

6: Ulricehamn (Hanna Falk, Erik Lieback, USM-stafetten och Viktor Thorn x 3)

3: Piteå, Falun Borlänge, Sollefteå, Strömnäs

2: Gellivare, Umeå, Falköping, Sundbyberg

1: Mora, Åsarna, Kalix, Vansbro, Garphyttan, Eksjö

Källa: skidresultat.se

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons