Annons
Nyheter

Thorn taggad för säsong hos UIF

Hon kan vara Sveriges nästa stjärna på skidhimlen. Sverigeettan i 17-18-årsklassen, Madeleine Thorn, tävlar nu för Ulricehamns IF.
– Jag är taggad för säsong. Det ska bli kul att köra igång.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: Labrini Stavrekas
Madeleine Thorn övertygade under sitt första år som junior. Då tävlade hon för moderklubben Bengtsfors BIOS. Nu är det UIF som gäller.
Madeleine Thorn övertygade under sitt första år som junior. Då tävlade hon för moderklubben Bengtsfors BIOS. Nu är det UIF som gäller.Foto: Labrini Stavrekas

När UIF:s skidtjejer samlades för några tuffa träningspass under helgen fanns ett nytt ansikte med. Madeleine Thorn från dalsländska Bengtfors har nämligen bytt klubbadress till just Ulricehamns IF.

– När jag väl hade bestämt mig för att byta klubb kändes det som ett naturligt steg att välja Ulricehamn. Jag går andra året på skidgymnasiet i Torsby och känner de andra tjejerna sedan innan, säger Madeleine.

Annons

– UIF är även en klubb som satsar på sina tjejer och det är inte många klubbar där tjejerna sticker ut så mycket som här.

Funderingarna kring en ny klubbadress växte fram då Madeleine kände att hon var ganska ensam i lilla Bengtsfors. Hon var klubbens enda damjunior i Sverigeeliten.

– Det är ett litet ställe och det var ganska ensamt hela vintern. Då är det svårt att få den sporrningen man behöver. Man inspireras mycket av folk som finns runt omkring, så är det.

Kanske har hon inspirerats en hel del av sina föräldrar. Att det blev skidåkning för Madeleines del kom nämligen inte som någon större överraskning. Mamma Catharina och pappa Örjan är inbitna skidåkare, lillebror Viktor likaså. En riktig skidfamilj med andra ord

– Vi är verkligen en skidfamilj. Även mammas bröder och min morfar har åkt skidor, tillägger Madeleine.

Talangen fanns alltså där men det var inte förrän i 15-årsåldern som Madeleine kände att hon hade utvecklats enormt och ville testa hur långt hon kunde nå. Utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt efter det. Förra året gjorde hon debut som junior. En debut som enligt Madeleine gick bättre än väntat. Hon knep bland annat totalsegern i Juniorcupen och tog även ett stafettbrons i Junior-VM. För Madeleine är säsongens främsta målsättning att bli topp tio i JVM individuellt.

– Eftersom jag var med förra året vore det dumt att inte ha det som mål nu.

Det är lite mer än en månad kvar tills första tävlingen väntar för tjejen som beskriver sig själv som en traditionell skidåkare som ser sprint som en rolig del i skidåkningen. Hon kan inte välja mellan sprint och klassiskt eftersom båda grejerna är lika roliga.

– Nu är jag laddad för att komma igång med tävlingar igen efter att ha tränat rejält under sommaren. Det ska bli kul i UIF där vi tjejer kan peppa och sporra varandra. Allt känns spännande.

Namn: Madeleine Thorn

Ålder: 17 år

Moderklubb: Bengtsfors BOIS

Bor: Torsby

Lyssnar helst på: Det mesta faktiskt. Det är alltid musik i lägenheten så det blir blandat.

Senast sedda film: The Wedding Date

Senast lästa bok: Tills din vrede upphör av Åsa Larsson.

Förebild: Det finns många skidåkare som är duktiga. Jag har ingen speciell förebild utan försöker lära mig av olika åkare.

Favoritdistans: 10 kilometer, om det sedan är skate eller klassiskt spelar ingen roll.

Detta gör jag om 10 år: Förhoppningsvis åker jag skidor fortfarande men kanske är jag i slutet av karriären då.

Främsta merit: Totalseger i Juniorcupen 2010

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons