Annons
Nyheter

Syrisk flykting hittar målet i Timmele

Timmele har fått ett oväntat tillskott i jakten på en säkrad plats i division fem. Ali Haydar har spelat tre matcher med laget och gjort tre mål.
Nyheter • Publicerad 4 september 2014
Foto: Carina Carlzon

Daggen på fotbollsplanens gräs ligger kvar och Ali Haydars vita joggingskor blir fuktiga när han vandrar ut på Idrottsparkens huvudplan.

Hittills har det endast blivit en hemmatch för Timmeles nyförvärv. Det var mot Dannike för knappt två veckor sedan. Timmele vann med 3–0 och Ali Haydar både inledde och avslutade målskyttet.

Annons

I morgon kommer topplaget Kinnahult till Idrottsparken och då får Ali en ny chans att visa upp sig för Timmeleborna.

– Vi måste fajtas. Det gäller allt i livet, säger Ali Haydar.

Haydar vet vad det innebär att kämpa. Både på fotbollsplanen och utanför.

I mars flydde han med fru och deras sexåriga son från inbördeskriget i Syrien.

– Det är strider och folk hamnar i fängelse. Ingen som befinner sig i Syrien kan vara säker på att överleva.

I juni anlände Haydar och hans familj till Göteborg och efter två dagar där kom de till Timmele.

Efter en, både fysiskt och mentalt, lång flykt var Ali nedgången och för att bättra på konditionen började han jogga på olika platser runt om i Timmele.

En dag sprang han förbi Idrottsparken och när han förstod att det fanns ett fotbollslag frågade han om han kunde få vara med och träna.

I Syrien har Ali spelat fotboll under 15 år och sporten har alltid varit hans främsta passion vid sidan om jobbet.

Målsinnet har alltid funnit där men det är inte bara i boxen som Ali presterar. Han ser sig själv även som en bra framspelare.

Annons

Två mål med hjälp av fötterna och ett nickmål har det hittills blivit av Timmeles syriska nyförvärv.

Mål som behövs för bottenlaget.

Timmele ligger just nu sist i tabellen och har elva poäng efter 16 spelade matcher. Närmast över återfinns Lockryd (13 p) och på negativ kvalplats ligger Tranemo (16 p).

Poäng och mål är hett eftertraktat av GoIF-arna.

Haydar är fast besluten om att göra allt för att hjälpa sitt nya lag att klara kontraktet.

– På sikt kanske jag vill spela i någon division högre upp men jag kommer att vara kvar i Timmele hela den här säsongen, säger han.

Förutom den sportsliga biten har Haydar ett annat mål med fotbollen.

Skapa relationer är ett uttryck som han upprepar flera gånger under intervjun.

Tillsammans med laget får han höra och prata svenska. Eftersom Ali har en ingenjörsexamen i bagaget har han läst engelska och när han inte hänger med på tränaren Anders Dungels genomgång kan alltid någon översätta till engelska.

”Skott” och ”passa” är fotbollsrelaterade termer som han snappat upp. För att öka på ordförrådet läser han på egen hand svenska. På biblioteket i Ulricehamn har han fått hjälp med att hitta en grammatikbok.

Annons

– Om jag får uppehållstillstånd får jag börja på SFI, svenska för invandrare.

Syrien har styrts av Assadfamiljen sedan 1970. Sedan 2011 är landet involverat i ett inbördeskrig, som började med demonstrationer för demokrati. Kriget har skördat mängder med dödsoffer, och skapat en humanitär katastrof. Förhandlingar och försök från omvärlden att ta ett samlat grepp om situationen har misslyckats.

Källa: Utrikiska institutet

Migrationsverket har tagit ett rättsligt ställningstagande som innebär att alla syrier som söker asyl i Sverige i regel ska beviljas permanent uppehållstillstånd.

migrationsinfo.se

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons