Nyheter

Svettigt men roligt med Zumba

Senaste träningsflugan Zumba har tagit Dalstorp med storm. En gång i veckan pumpar latininspirerad musik ur högtalarna och passets deltagare har ständigt ett leende på läpparna.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011
Åsa Björklund leder passet som lockar så många till idrottshallen i Dalstorp. Och många glada miner blir det.
Åsa Björklund leder passet som lockar så många till idrottshallen i Dalstorp. Och många glada miner blir det.Foto: Labrini Stavrekas

– Tå, tå, korsa, tå.

– Det är ni med på va? Fast mycket snabbare.

Ledaren Åsa Björklund går igenom stegen för att sedan sätta igång musiken. Rytmiska toner strömmar ur högtalarna och deltagarna bjuder på stora leenden. Här hinns det inte med att kikas på träningsgrannen. Fokuseringen är total. Kondition och koordinationsförmåga testas i den dansinspirerade motionsformen Zumba. Men det är inte alltid så lätt att få till rörelserna så bra som man vill.

– När jag vickar på höfterna så är det bara magen som rör sig och det är svårt att få med sig armarna ibland, säger Kerstin Johansson.

Kerstin står längst bak i ledet tillsammans med vännerna Sissi Hansson, Elisabeth Lundqvist och Carina Bartels. Under passet bjuds det på härliga skratt från kvartettens sida.

– Det är en sån glad musik och man hinner inte känna efter om man är trött. Ingen har tid att kolla på vad alla andra gör och det känns skönt, Och man kan göra passet så hårt som man själv vill, säger Carina.

– Klockan går sketafort här inne och vi skrattar mycket. Det är en rolig motionsform, tillägger Elisabeth.

Under en timmas tid kombineras aerobicssteg med latinska danssteg. Eller ja, inte alltid. För det bjuds faktiskt på lite countrymusik också.

– Åh, jag älskar cowboylåten! utbrister Sissi.

– Om du hörde någon som vrålade under den låten så var det Sissi, säger Elisabeth och skrattar.

Att musiken bidrar till den glada stämningen står helt klart. Något annat som är tydligt är att Åsa Björklunds energi och entusiasm smittar. Med sin glädje och humor får hon deltagarna till att ge järnet under passet. Det är andra terminen som hon håller i Zumban och hon kan konstatera att träningsformen gjort succé även i Dalstorp.

– Jag hade tänkt ha Zumban på Dalshov först för jag trodde att det skulle komma 10-15 personer. Sen hörde jag hur det pratades i byn och då förstod jag att lokalen skulle vara för liten.

Åsa fick rätt. Lokalen var på tok för liten. Nu kör hon passet i idrottshallen istället. Deltagarna kommer inte bara från Dalstorp, utan även från samhällen runtomkring. Antalet ligger oftast mellan 40-50 stycken. Idén om den nya träningsformen föddes när gymnastiksektionen i Dalstorps IF ville testa på något nytt.

– Vi satt och spånade lite och kom fram till att Zumba vore en kul grej. Men jag hade ingen aning om vad det var egentligen.

Sektionen bestämde sig och Åsa beställde hem ett kit från teven. Sen väntade hårdträning instängd i sonens rum. Stegen skulle memoreras.

– Responsen har verkligen varit bra. De som är här får ta i så mycket de orkar och vill. Viktigast av allt är att de rör på sig. Sen betyder det mycket för klubben. Det genererar i bland annat fler medlemmar och mer pengar.

Que le mueve (Merengue)

Zumbando Por Un SuenNo (Salsa)

Santa Que (Cumbia)

USA Tribute (Country/Rock & Roll)

Zumbalicious (Salsa/Reggaeton)

Alegria Pa Zumbar (Samba)

Baila, Menea y Goza (Quebradita)

Baila Pa Emociona - (Calypso)

Zumba Lluvia (Cool Down)

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.