Nyheter

Straffseger tar UIF till kvalplats

UIricehamns IF är för första gången på lång tid på kvalplats till division 1. Men det var ingen bländande hockey som gav två poäng hemma mot Vänersborg.
Nyheter • Publicerad 4 december 2013
UIF gjorde inte sin bästa match för säsongen men knep två viktiga poäng mot Vänersborg.
UIF gjorde inte sin bästa match för säsongen men knep två viktiga poäng mot Vänersborg.Foto: Jonas Emtervall

UIF:s bäste denna onsdagskväll, defensive klippan Rickard Thorstenson, summerade det rätt bra efteråt:

– Vänersborg är svåra att möta. De tokkör med sin rallarhockey och vi faller in i det vi med. De gillar att haka och slå lite, men ligger alltid på gränsen. Man blir irriterad, säger Thorstenson, som på egen hand avstyrde flera farliga kontringar för gästerna.

Han kunde trots irritationen glädja sig åt de två poängen och ett mål för egen del. Det var han som i fritt läge vid bortre stolpen kvitterade Vänersborgs tidiga ledning i mitten av första perioden.

– Det var tredje eller fjärde målet i höst. Jag är nog uppe på 13–14 någonting och så många poäng har jag nog aldrig gjort, så det är kul.

Rickard Thorstensons mål kom i UIF:s tredje powerplay för dagen. I början av andra perioden drog Vänersborg på sig ytterligare tre utvisningar, innan hemmalaget drabbats av en enda. Men fem mot fyra-spelet var allt för långsamt och fantasilöst. De riktigt farliga chanserna var därför lätträknade, trots mängder av skott.

Utvisningsläget skulle jämna ut sig i slutet av andra perioden. Ulricehamns lagkapten Robin Melltoft drog på kort tid på sig två utvisningar. Och när han satt på botbänken för andra gången åkte även Kristoffer Sigurd ut för en tackling som från läktaren såg helt legitim ut.

Vänersborg fick dock inte spela fem mot tre särskilt länge. För när paussignalen hade gått sa lagets assisterande kapten Henrik Ruud några mindre väl valda ord till domarna och fick betala med ett matchstraff. Även UIF-keepern Haris Becirbegovic åkte ut två minuter för roughing i samma veva – och ett tag var det därför trångt i båda utvisningsbåsen.

När alla numerära över- och underlägen var avklarade en bit in på tredje perioden kvitterade Vänersborg. Och efter det var faktiskt gästerna närmast segern, både under ordinarie tid och i förlängningen.

Uppoffrande backspel från framför allt Rickard Thorstenson räddade, några fina räddningar från Becirbegovic och målramen – som Vänersborg prickade med två sekunder kvar av förlängningen – gjorde att matchen gick till straffar.

Och där var Haris Becirbegovic och UIF:s båda straffmålskyttar Linus Bergman och Marcus Lundgren kallast.

Två poäng till Ulricehamn, som därmed kliver förbi Töreboda och upp på play off-plats till ettan.

På fredag möts just Töreboda och UIF. Rickard Thorstenson vet vad som kommer att krävas.

– Det gäller att vi hittar tillbaka till grunderna och inte tappar så mycket puck som i dag. Det är alltid tufft uppe i Töreboda, men det är bara att köra. Man måste vara på hugget hela tiden i den här serien. Då kan vi slå alla lag, säger Rickard Thorstenson.

Jonas Emtervall

Ulricehamns IF - Vänersborgs HC 4–3 (2–2, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden

Mål: 0–1 (7,27) Filip Spindler (Victor Kjelsson, Peter Sigurdsson), 1–1 (11,17) Rickard Thorstenson (Victor Kilén, Marek Wypasek), 1–2 (16,36) Filip Spindler (Victor Kjelsson, Fredrik Essenholm), 2–2 (17,01) Oskar Bygård (Linus Tisell, Patrik Andersson).

Utvisningar: UIF: Inga, VHC: 3x2 min

Skott: 15–10

Andra perioden

Mål: 3–2 (17,41) Linus Bergman (Dennis Landgren, Marcus Lundgren).

Utvisningar: UIF: 4x2 min, VHC: 3x2, 1x5, 1x20 min

Skott: 20–13

Tredje perioden

Mål: 3–3 (5,59) Marcus Carlsson (Svante Flood, Marko Sretovic).

Utvisningar: UIF: Inga, VHC: Inga

Skott: 10–9

Fjärde perioden

Skott: 1–6

Avgörande straff: 4–3 Marcus Lundgren

Skott, totalt: 47–38

Domare: Matz Andersson

Publik: 183

UIF:s lag: Haris Becirbegovic (Tim Norén) – Victor Kilén, Marek Wypasek, Robin Melltoft, Robin Thorstenson, Kristoffer Sigurd – Rickard Thorstenson, Marcus Harrysson, Christoffer Ferm, Dennis Landgren, Marcus Lundgren – Mattias Rydholm-Allard, Alexander Johansson, Linus Bergman, Jonas NIlsson, Christopher Brorsson – Patrik Andersson, Oskar Bygård, Linus Tisell (Oskar Holmqvist, Måns Nilsson).

UT-märkta

Rickard Thorstenson

Haris Becirbegovic

Marek Wypasek

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.