Nyheter

Större muskler målet för Malin

Malin Ljung har två SM-silver och ett NM-brons i athletic fitness. Nu siktar hon mot tävlingsarenorna igen. I december är det bedömningsdags. Nu bygger hon muskler, mycket muskler.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013
Malin Ljung tycker det är viktigt med självdistans hos de som ägnar sig åt body fitness. ?Det är enkelt att fastna i någon ätstörningsproblematik annars.?
Malin Ljung tycker det är viktigt med självdistans hos de som ägnar sig åt body fitness. ?Det är enkelt att fastna i någon ätstörningsproblematik annars.?Foto: Carina Carlzon
Senast Malin Ljung tävlade i Luciapokalen var 2009. Anledningen till att de tävlade sprejar sig med brunfärg är för att musklerna ska framträda bättre. ?Jag tycker inte det är vackert, säger Malin.?
Senast Malin Ljung tävlade i Luciapokalen var 2009. Anledningen till att de tävlade sprejar sig med brunfärg är för att musklerna ska framträda bättre. ?Jag tycker inte det är vackert, säger Malin.?Foto: 

Malin Ljung har proteindrycken med sig när hon träffar UT. När lunchintaget inte blev lika bra som det borde gäller det att ge kroppen byggstenar för att kvällens styrkepass ska ge så bra effekt som möjligt.

Sedan februari månad ligger Malin i hårdträning. Fokus är inställt på tävlingen Luciapokalen i Göteborg i december. Då ska det finnas väldefinierad muskelmassa på kroppen. Symmetri i kroppsuppbyggnaden är också betydelsefull för att få domarnas poäng. Hårdträning innebär i dagsläget fyra styrkepass på gym och två konditionspass i veckan. Äta bra mat är också viktigt, bra mat i det här fallet är stort proteinintag.

Senast Malin tävlade var i SM 2010. Då blev det silver i grenen athletic fitness. Sedan dess har barn nummer två kommit till Malin och hennes familj och träningen har handlat om tre roliga pass per vecka fram till februari.

– Jag har tränat det som jag har tyckt varit kul, inte strukturerat och dessutom har jag ätit vanlig mat, säger Malin.

När hon fick erbjudande om sponsring av ett kosttillskottsföretag nappade hon på att rikta in sin träning mot comeback på tävlingsarenan.

Det blir inte i Malins favoritdisciplin, athletic fitness, där det ingår styrke- och konditionsmoment, som comebacken sker. Istället handlar Luciapokalen om body fitness, bedömning av muskelmassan. De tävlande visar upp sig i baddräkt och två olika bikinis för domare som poängsätter kroppen. Make up, håruppsättningar och fixade naglar är viktiga ingredienser.

– Det har gått mer mot att bli en skönhetstävling och det är inte något jag gillar.

Muskler är ett intresse Malin har och hon har så länge hon kan komma ihåg fascinerats av välbyggda kroppar. Lägg till det en välutvecklad tävlingsinstinkt och du får förklaringen till hennes lockelse till fitness. Speciellt är det athletic fitness som triggar Malin med men eftersom SM i athletic avgörs redan i månadsskiftet september/oktober är det för kort tid för att Malin ska hinna komma i form.

– Kanske blir det nästa år, säger hon.

Efter tung styrke- och konditionsträning nu kommer det till hösten handla om att under åtta-tio veckor gå ner i vikt utan att tappa muskelmassa.

En allt annat än enkel ekvation.

För första gången får Malin, genom sin sponsor, hjälp med träningsupplägg och framöver kommer hon även få råd om hur hon ska hantera kosten. Genom erfarenhet vet Malin ändå vad det handlar om när vikten ska minska. Äta kyckling, lax och nötkött ihop med sallad, rödbetor och palsternacka. I grova drag.

– Jag tar inte bort kolhydrater helt men minskar ner på intaget.

De förändrade matvanorna är det som Malin upplever är största utmaningen med tävlingsförberedelserna.

– Det blir ofta snack när jag hoppar över fikat och mamma tycker det är jobbigt när jag inte äter någon efterrätt.

Till deffningsperioden är det en stund kvar och nu handlar det mest om hårt slit på gymmet. Marklyft är en av de övningar som Malin kämpar med under träningspassen. Passen som ofta sker när familjens barn somnat i sina sängar.

– Träning mellan klockan 20 och 21 har blivit allt vanligare för mig.

Namn: Malin Ljung.

Ålder: 33 år.

Familj: Make och två barn som är fyra respektive två år.

Bor: Ulricehamn.

Yrke: Kallskänka på ett konditori i Ulricehamn.

Främsta tävlingsmeriter: Två SM-silver och NM-brons. Allt i Athletic fitness.

Topp tre-bakverk: Mandelberg, Mirliton och Wienerbröd.

Body fitness

Består av tre ronder, domarna poängsätter muskelmassan i alla ronder.

I en rund bärs baddräkt i de två övriga bikini.

Under en av ronderna ska deltagarna gå i högklackade skor på ett podium.

Athletic fitness

Består av tre ronder.

Fysisk bedömning där domare bedömer muskulaturen.

Styrka som består av chins och dip.

Kondition som mäts genom roddmaskin.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.