Annons
Nyheter

Stenhård träning ska lyfta Brorsson

Alexander Brorsson har i höst tränat hårdare än någonsin. Och det blir bara värre de kommande åren. Allt med Rio-OS 2016 i sikte.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2014
Superarenorna ligger tätt i Växjö. Bakom friidrottens högborg Telekonsult arena skymtar innebandyns Fortnox arena.Foto: 
Alexander Brorsson och träningskompisen Malin Johansson kör lugn fys i gymmet.Foto: 
Alexander Brorsson hoppas att den hårda träningen han har underkastat sig under hösten ska ge ett lyft.Foto: 
Ex-ulricehamnaren är en flitig lunchgäst i restaurangen på Myresjöhus arena.Foto: 

På nyårsdagens kväll plingar det till i mobilen:

– Hej Jonas. Välkommen i morgon. Jag är flexibel hela dagen.

Annons

Det är sprint- och häckstjärnan Alexander Brorsson, född och uppvuxen i Ulricehamn, som svarar ja på min sent skickade förfrågan om en intervju nere i Växjö, hans hemstad sedan 2006.

Vi ses under hans förmiddagsträning i Telekonsult arena, nybygget som enligt Alexander Brorsson bidrar till att göra Växjö till den givna platsen för en friidrottare med ambitioner.

Arenan är den enda i Sverige med sex banor på 200-metersovalen och är en imponerande skapelse. Här samsas svenska landslagslöpare och östeuropeiska kulstötare med elever från friidrottsgymnasiet. Men hallen är så stor att det trots all aktivitet inte råder någon som helst trängsel.

Telekonsult arena är i gott sällskap. I Arenastaden i Växjö återfinns nämligen också klassiska fotbollshallen Tipshallen, Östers och Växjö Lakers nya och gamla arenor, samt innebandyhallen Fortnox arena.

– Det är ett otroligt arenaområde med tanke på att Växjö bara har 80 000 invånare. Folk brukar fråga mig om jag inte är imponerad av utvecklingen av Lassalyckan och det är klart att den är jättebra för Ulricehamn. Men här i Växjö snackar vi om arenor för 800 miljoner. Allt man behöver finns här, säger Alexander Brorsson.

I somras åkte han på sin första rejäla skada när ena låret brast under tävling. Det gjorde att Alexander Brorsson missade såväl SM i Borås som Finnkampen i Stockholm.

Åter skadefri blickar han nu fram mot 2014. En säsong som bland annat innehåller ett inomhus-VM i Polen i början av mars och ett utomhus-EM i Zürich till sommaren.

– Jag vill vara med och känna att jag kan prestera i båda de mästerskapen. Man kan väl kalla dem för delmål. Det är ändå OS i Rio 2016 som är mitt huvudmål. Jag ska göra ett OS och missar jag Rio får det bli Tokyo 2020. Då är jag 30 år.

I år har han bestämt sig för att enbart satsa på häck, trots att han så sent som i fjol sprang 100 meter på 10,30. Bara fem svenskar har sprungit fortare någonsin.

– Det kanske kan verka lite konstigt, för jag har ju bara tolv hundradelar ner till svenska rekordet på 100 meter, medan mitt pers på 110 häck, 13,98, inte är lika konkurrenskraftigt. Men både jag och mina tränare känner att det är på häcken jag har störst potential att utvecklas. Och jag siktar inte bara på att bli bäst i Sverige, det är på de stora mästerskapen jag vill prestera.

Annons

När jag ber Alexander Brorsson beskriva sin häckteknik svarar han med en enkel gest – tummen ned. Och det är framför allt där potentialen finns, i en förbättrad häckteknik.

– Det finns så mycket att slipa på. Och kapar du en hundradel per häck, så gör det en tiondel på ett helt lopp. Det blir snabbt mycket tid.

Just den här dagen tränar den 23-årige ex-ulricehamnaren bara i knappt två timmar. Men under julveckan körde han betydligt hårdare. För att inte tala om hösten, som är det värsta han upplevt i träningsväg.

– En del träningar har det varit 40 stycken 100-meterslopp, fyra kilometer löpning, styrketräning en timme och så fyra kilometer igen. Under tre timmar har jag snittat på 180 i puls. Jag har pressat min kropp till tårar, det är så att man har funderat på om det är värt det. Man kan göra det en dag, men svårigheten är att orka ladda om och göra det sex dagar i veckan när kroppen bara ber om vila.

– Samtidigt har jag blivit bättre på att känna av varningssignalerna. 2010 gick jag in i väggen mentalt och kunde inte träna något alls. Det handlade mycket om pressen jag satte på mig själv och att hela tiden sträva framåt. Jag lärde mig mycket av det och lägger mycket tid på det mentala i dag. Man måste stanna upp och njuta lite av resan också, jag försöker tänka på det.

Får Alexander Brorsson som han vill går den resan jorden runt med målgång i Brasilien om drygt två år.

Ålder: 23, fyller 24 i maj

Bor: I lägenhet på Öster i Växjö

Gör: Friidrottare på heltid

Familj: Mamma Susanne, pappa Torbjörn, bröderna Christopher och Paul, som alla bor kvar i Ulricehamn

Intressen: "Sportbilar. Nu kör jag en Peugeot 307, men en dag blir det en Porsche. Känslan av fart intresserar mig överhuvudtaget, att ligga på gränsen".

Alexander Brorsson om...

...sitt fotbollsintresse: "Jag kollar nog runt tre premier league-matcher per helg. Ser lite Bundesliga också, men spanska och italienska intresserar mig inte alls. Vi tränar ju hela veckan och på lördag förmiddag, men sen är det fri tid resten av helgen. Då orkar man inte så mycket annat än att hänga hemma i soffan. Jag tycker om att titta på Arsenal och tror det är deras år i år. Men jag kan inte säga att det är ett favoritlag, jag är lite allergisk mot folk som skaffar favoritlag i vuxen ålder. Det enda favoritlaget jag har är Elfsborg".

...sitt bästa lopp hittills: "Det jag är mest nöjd med är nog 10,30 på 100 meter. Det gjorde jag i juni förra året, i Skara. Hela svenska eliten var samlad och många presterade bra. Jag persade med sju hundradelar, men jag är ändå mest nöjd med själva prestationen. När jag gjorde 10,37 året innan fick jag på en kalasträff, nu kände jag att det inte var något speciellt. Känslan av att det finns så mycket mer tar jag med mig därifrån."

...framtidsdrömmarna: "Då springer jag en OS-final på häck och gör under tio sekunder på 100 meter. Det är bara en vit man som har gjort det, Christophe Lemaitre från Frankrike".

...om Robert Kronberg som inspiratör: "Han visade ju att det går att ta sig till de stora finalerna utan att vara en supertalang. Både han och Wissman har visat att det går att göra det som svensk sprinter. Då ska jag också göra det, jag är inte annorlunda på något sätt. Det går".

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons