Spurtvinnaren Thorn tvingas ändra planen fram mot VM

Viktor Thorn spurtade ner Richard Jouve och grejade en svensk femteplats i herrstafetten på Lassalyckan. För att skona ryggen ändrar han nu planerna för SM-tävlingarna kommande vecka.
– Det blir bara ett lopp där, säger Thorn.
längdskidor • Publicerad 27 januari 2019
Viktor Thorn firar spurtsegern om femteplatsen med en minimalistisk segergest.
Viktor Thorn firar spurtsegern om femteplatsen med en minimalistisk segergest.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Han hade förhoppningar om en helg med en topp tio-placering i det individuella loppet och att få vara med och slåss om en pallplats på sista sträckan i stafetten.

Det blev inte riktigt så. På lördagen var Viktor Thorn förvisso bäste svensk, men först på 23:e plats.

I stafetten skickade Jens Burman ut honom som femma, en halv minuter efter trean Norge och fyran Finland. Thorn hade givetvis inte någon chans att ta in det försprånget, utan fick inrikta sig på att hålla franske slutmannen Richard Jouve bakom sig.

Och det gjorde Viktor Thorn. Fransmannen gick förbi i början av upploppet, men UIF-åkaren tempoväxlade till hemmapublikens stora jubel och tog till slut hem femteplatsen komfortabelt.

– Alltid skönt att ha med sig det. Det är skillnad på att spurta efter 7,5 kilometer där man legat nära maxpuls, kontra efter en sprint på tre minuter. Så det är skönt att känna att det sitter, säger Thorn.

Annars tyckte han att det gick tungt i spåret, om än av lite andra skäl än under lördagen.

– Det var väl sådär. Inte någon jättekropp. Det kändes tungt, men det var ju tungfört också, så det var nog så för alla. Inget att lägga någon energi på.

Viktor Thorn på väg uppför Hannas backe i stafetten.
Viktor Thorn på väg uppför Hannas backe i stafetten.Foto: Carina Carlzon

Hans numera omtalade ryggproblem kände han inte något av under något av helgens lopp. Men nu blir det fullt fokus på att bli helt återställd till VM i Seefeld om drygt tre veckor.

– Jag hade tänkt köra allt på SM i veckan, men nu blir det bara ett lopp där. Jag måste vara hemma, få ordning på ryggen och träna på. Det har blivit mycket tävlande och det är nog en träningsperiod jag behöver nu. Det var kul att få köra här och få till två lopp, säger Thorn.

Och om du ska vara öppen med hur stort problem ryggen är egentligen?

– Nej, det är väl inte jättestort. Jag är inte orolig. Det gäller bara att få ordning på det och vara noggrann med förberedelserna framöver.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.