Annons
Nyheter
Två solklara segrare strålade i kapp med solen efter målgång. Alexander Wetterhall och Hanna Bergman skrev historia som de första vinnarna av Västgötaloppet cykel.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014
? Ja, verkligen. För jag är rätt snabb på grusväg och asfalt. Jag kommer från MTB från början, men sadlade om till landsväg 2010. Jag har ju nytta av det på en sådan här bana.? Jag tror att folk allmänhet förväntar sig lite mer skog när de åker och kör ett MTB-lopp, men arrangörsmässigt tycker jag att det är perfekt. Det känns att de har arrangerat stora tävlingar innan.? Det var jackpott i dag. Finnmarksturen och Bockstensturen körde jag. Fyra, tvåa och etta nu. Nu är säsongen slut.? Det är ju det som är bekymret. Jag körde SM i långlopp, men jag kanske skulle ha prioriterat långloppscupen då för att vara lite högre i sammanhanget.? Man vet aldrig. Får väl se om man blir inbjuden.
? Ja, verkligen. För jag är rätt snabb på grusväg och asfalt. Jag kommer från MTB från början, men sadlade om till landsväg 2010. Jag har ju nytta av det på en sådan här bana.? Jag tror att folk allmänhet förväntar sig lite mer skog när de åker och kör ett MTB-lopp, men arrangörsmässigt tycker jag att det är perfekt. Det känns att de har arrangerat stora tävlingar innan.? Det var jackpott i dag. Finnmarksturen och Bockstensturen körde jag. Fyra, tvåa och etta nu. Nu är säsongen slut.? Det är ju det som är bekymret. Jag körde SM i långlopp, men jag kanske skulle ha prioriterat långloppscupen då för att vara lite högre i sammanhanget.? Man vet aldrig. Får väl se om man blir inbjuden.Foto: Jonas Emtervall

En hel del publik hade samlats utmed Lassalyckans upplopp, men någon större dramatik fick de inte uppleva vid målgången.

I ensamt majestät kom Alexander Wetterhall in i stadionområdet. Sex kilometer från mål, nära grustaget utmed väg 157 hade han ryckt i från de övriga fyra i tätklungan. Den luckan släppte han sedan aldrig, utan kunde vinna med 15 säkra sekunder.

Annons

– Jag visste att det skulle vara en tuff banprofil med mycket backar och tänkte att det kan nog gynna mig. Redan efter första backen tog jag spurtpriset. Då kände jag att jag nog har benen med mig i dag, säger Skaracyklisten.

Han tog inte bara hem spurtpriset vid Emballator efter tre kilometer, utan följde också upp det med att vara först vid spurtpriserna efter 13,5 och 63 kilometer.

– Det var jackpott i dag. Jag var nog en av de mest aktiva i tätgruppen hela tiden, så jag tror inte att någon vill klandra mig för att ha snålåkt, säger Alexander Wetterhall.

Avgörandet beskriver han så här:

– Med sju kilometer kvar attackerade Mattias Wengelin. Han fick en lucka och jag hoppades att någon skulle köra ikapp, så att jag kunde försöka skarva på. Men jag attackerade och körde om Wengelin. Sen fick jag en lucka som jag lyckades förvalta in till mål.

– Men det var väldigt stressigt på slutet. När man verkligen går fullgas och kommer in i ett tekniskt skogsparti så blir man lite onödigt stressad. En halvmil känns ganska långt då. Men det är kul att det fungerar ibland.

Bakom honom var det Mattias Wengelin som drog det längsta strået i spurten om andraplatsen, närmast före Max Wiklund-Hellstadius. Fredrik Edin blev fyra och totalledaren i långloppscupen Fredrik Eriksson orkade inte riktigt på slutet utan rullade in som femma. Det räckte ändå med marginal för att ta hem Mitsubishi MTB Challenge.

– Det känns ganska bra. Det var ju tio år sedan senast. Jag vann 2003 och 2004, men sen har jag inte cyklat så mycket innan förra året, när jag blev tvåa på samma poäng som segraren Mattias Wengelin, säger Fredrik Eriksson.

Nästan lika länge sedan var det som Hanna Bergman fick kliva överst på prispallen i mountainbikens långloppscup. Men i lördags följde hon upp totalsegern från 2005 med att vinna både Västgötaloppet och årets sammandrag.

– Det är alltid speciellt att vinna första upplagan av ett lopp, så det här känns jättekul, säger 42-åringen från Falun.

Annons

Hennes seger var ännu klarare än Wetterhalls i herrklassen. Redan vid första spurtpriset var hon 30 sekunder före tvåan Ivanda Eiduka, Kvänum. Vid varvningen efter 42 kilometer var avståndet uppe i tre minuter och den marginalen höll Hanna Bergman sedan in i mål.

– Det är lite svårt att veta hur man ligger till när man inte har några tider att gå på. Men jag försökte motivera mig själv och det funkade ju, säger Hanna Bergman.

– Jag tänker satsa nästa år också. Jag kommer gärna tillbaka hit då.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons