Nyheter

Snäll Björn ryter när det krävs

fotboll Björn Berglund är kapten i Västergötlands snällaste fotbollslag.
– Vi är bara snälla när vi ska vara snälla, säger Gällstads Björn Berglund.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010
Björn Berglund var lätt förkyld då UT hälsade på. Kaptenen var ändå på plats och hejade på lagkompisarna.
Björn Berglund var lätt förkyld då UT hälsade på. Kaptenen var ändå på plats och hejade på lagkompisarna.Foto: 

Gällstads FK prenumererar närmast på Västergötlands fotbollsförbunds fair play-pris. Laget är det som drar på sig minst antal gula och röda kort i kombination med att man uppträder på ett bra sätt mot domare och motståndare.

Samtidigt har Gällstad två år i rad stupat på mållinjen för avancemang till division tre. Snälla pojkar får aldrig kyssa vackra flickor brukar det heta. Är Gällstads spelare för snälla för sitt eget bästa?

– Absolut inte. Vi satsar inte mindre i närkamperna än vad andra lag gör. Däremot håller vi igen med snacket. Sammanfattat kan vi säga att vi är snälla när vi ska vara snälla, säger Björn Berglund, lagkapten och pådrivare i försvaret.

Tränaren Peter Röpke är inne på samma linje. Han menar också att skicklighet ger ett mer juste spel.

– Vi jobbar väldigt mycket på att spela ett kontrollerat försvarsspel. Kommer spelarna rätt i situationerna blir det inga fula efterslängar, säger Röpke.

Myten om att det sista lilla extra, det som avgör en serie, skulle saknas hos Gällstad kan därmed avfärdas med bestämdhet. I alla fall om vi litar på spelare och tränare. Björn Berglund som varit med länge ser att 2010 kan bli Gällstads år.

– Vi har tränat ännu bättre än tidigare och vårt mål är definitivt att gå upp i trean, säger Berglund.

Just försvaret, där Björn Berglund är chef, har de senaste säsongerna varit Gällstads styrka. Två år i rad är Gällstad det laget i serien som släppt in minst antal mål.

– Vi känner varandra väl och spelar säkert tillsammans, det är en förklaring till att det fungerar så bra, säger Berglund.

Till årets säsong försvinner mittbackskollegan Erik Johansson. Erik har flyttat till Stockholm och spelar nu för Vallentuna i division två.

– Det är klart att det blir ett avbräck. Erik var som jag ser det den bästa backen i division fyra förra året. Vi har två nya backar i truppen, Mikael Salén från Timmele och Stefan "Benet" Claesson från Södra Ving. Jag är inte orolig, säger Björn Berglund.

Erik Johansson är något av ett undantag i Gällstads FK. Det är få spelare som lämnar Gällstad för andra klubbar. Björn Berglund tror sig veta varför.

– I många klubbar umgås de äldre spelarna bara med varandra och de yngre bildar en egen grupp i laget. Så är det inte i Gällstad. Att vi som är lite äldre tar ett ansvar för det sociala i laget, och ser till att alla trivs, tror jag är viktigt.

Så talar en snäll Björn, och en riktig lagkapten.

Björn Berglund

Ålder: 28

Bor: Ulricehamn

Jobbar: Just nu arbetslös, starka planer på att börja plugga.

I laget: Back och lagkapten.

Andra idrotter: Spelade ishockey i UIF i fem år och tennis som ungdom.

Fritid: Stort intresse för fiske.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.