Nyheter

Simone Niggli gravid – missar VM i Frankrike

UOK:s världsstjärna Simone Niggli väntar familjens andra barn i september. Det blir inget VM i Frankrike men kanske en start i Tiomila för orienteringsdrottningen.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011
Det blir ingen repris på fjolårets succé i VM då Simone Niggli tog sitt 17:e VM-guld. Hon är gravid och familjen väntar tillökning i september.FOTO: Alley, Ned
Det blir ingen repris på fjolårets succé i VM då Simone Niggli tog sitt 17:e VM-guld. Hon är gravid och familjen väntar tillökning i september.FOTO: Alley, NedFoto: Alley, Ned

När Portugal O-meeting avgjordes för en dryg vecka sedan sopade Simone Niggli rent i alla etapper. Hon vann tävlingens alla fem lopp. Det hennes konkurrenter inte kände till var att världsstjärnan är gravid och väntar barn i september.

– Jag visste inte hur det skulle gå fysiskt på grund av graviditeten men allt stämde jättebra och jag kunde inte ha gjort bättre resultat, säger Simone.

När UT pratar med Simone är hon på väg till simhallen. Hon räknar med att hålla i träningen så länge det fungerar med den växande magen. Erfarenheten från hennes tidigare graviditet är att hon kunde fortsätta med träningen länge men fick minska intensiteten allt eftersom.

– Jag ska tävla nästa vecka här i Schweiz men längre än så har jag inte vågat spika något tävlingsprogram, säger Simone som i dagsläget är gravid i 14:e veckan.

Hon vill gärna vara med i UOK:s lag under Tiomila i månadsskiftet april/maj men då blir det i klubbens andralag och på en kortare sträcka, säger hon. I minnet bör hållas att Simone var i ett liknande läge för tre år sedan och då var hon med i förstalaget.

– Det är självklart ett avbräck för laget om hon inte är med, då är vi inte kvar som favoriter i Tiomila längre, säger Jonas Salén, elitansvarig i UOK.

Förra året blev UOK:s damer tvåa i Tiomila men sedan dess har Jenny Johansson lämnat klubben och nu är det ytterst tveksamt om Simone kan vara med i förstalaget.

Förutom Tiomila kommer orienteringssuveränen saknas i UOK-laget under Venlakaveln som avgörs i juni. Salén ser att tomrummet efter Simon kan komma att fyllas av antingen Anna Simkovics, Helena Lidhage, Emilie Cedervärn eller Eva Öhlund.

– Vi får se vad de presterar under våren.

När Salén får se Simone tillbaka i UOK-tröjan efter förlossningen är svårt att säga men hon planerar en preliminär tävlingscomeback i Portugal om ett år.

– Jag började träna tre månader efter mitt första barn men fick en del problem och kommer att ta det lugnare när jag startar upp den här gången.

Simonens sikte är inställt på hemma-VM i Schweiz 2012 och fram tills dess kommer hon fortsätta tävla för Ulricehamns orienteringsklubb.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.