Nyheter

Sent marklov för Lassalyckan

Tidsbesparande förarbeten? Eller är Lassalyckans möjligen stans största svartbygge?
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Mindre förändring av höjdläget?
Mindre förändring av höjdläget?Foto: Leif Fjellström

Arbetet med fotbollsplanerna på Lassalyckan är igång sedan en dryg vecka. Två grävmaskiner, två dumprar och en schaktmaskin håller på att gräva, transportera och plana ut diverse schaktmassor. Men något formellt tillstånd för att påbörja markarbetena har beställaren Ulricehamns kommun eller utföraren Svevia ännu inte fått.

– Det behövs inget tillstånd – marklov – för att ta bort stubbar, vegetationsavtäckning och göra diken för att avvattna området, säger projektledaren Mikael Zsiga.

Men får man använda schaktmassor som utfyllnad innan det är klart med marklov?

– Det kan vara i en gråzon.

Svevia lämnade in en ansökan om ett sådant tillstånd – marklov – i förra veckan, men på miljö– och sämhällsbyggnadskontoret ansåg man att ansökan behövde kompletteras. Dels med tanke på att slänter och vallar måste anges på ritningarna och dels för att C–planen inkräktade på golfbanan.

Marklov

11§. Det krävs marklov för sådan schaktning eller fyllning som medför att man inom ett område med detaljplan avsevärt ändrar höjdläget inom en tomt eller för mark inom en allmän plats, om inte kommunen har bestämt annat i detaljplanen.

Fotnot: Avsevärt ändrar höjdläget = upp till 75 centimeter.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.