Annons
Nyheter

Rohdén hoppas på central roll

Med pannan nickade Marcus Rohdén Elfsborg vidare till semifinal i Svenska cupen. I huvudet finns tankar om en ordinarie plats i Elfsborgs elva.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2014
Marcus Rohdén trivs med en central roll på planen och hoppas knipa den platsen i laget när Elfsborg inleder allsvenskan mot Åtvidaberg på måndag.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Anton Andreasson och Marcus Rohdén tänjer för att öka rörligheten.Foto: 

När spel på halvplan avslutar förmiddagsträningen på Borås arena är det på en central position som Marcus Rohdén återfinns. Med en lång boll hittar han fram till Arber Zeneli och Klas Ingesson ropar ”bra” efter passningen.

Det är bara två grader i Borås och flera av spelarna tränar i både vantar och mössor. Hössnasonen och Per Frick är de enda i som kör barbent under shortsen. Efter uppvärmning och passningsövning är det spel som gäller och Jan Mian står nära Klas Ingesson och diskuterar detaljer i spelet.

Annons

Det är inte bara på tränarsidan som Elfsborg är förändrat jämfört med för ett år sedan. Laget är föryngrat och istället för stora affischnamn satsar klubben på egna unga spelare. Det innebär att Marcus Rohdén, 23 år i maj, som gör sin tredje A-lagssäsong, fått en något ändrad roll i laget.

– Jag tar mer ansvar eftersom jag har erfarenhet, säger han.

Inför första seniorsäsongen var Rohdéns mål att få göra några inhopp i allsvenskan, förra året ville han spela fler matcher från start och i år är det en ordinarie startplats som är målsättningen. Med tanke på att han startade i 23 av 30 matcher förra säsongen är det inte någon orealistisk målbild.

När Elfsborgsbussen rullar mot Åtvidaberg på måndag för den allsvenska premiären är det helst en central mittfältsroll som Marcus ser sig själv knipa.

– Jag kommer bli besviken om jag inte får spela från start.

Under förra säsongen spelade han ungefär hälften av alla sina matcher centralt och hälften som yttermittfältare. Oavsett placering är det djupledslöpningarna som är hans signum.

Mot Häcken i Svenska cupen var det Rohdén som nickade in ett inlägg från Niclas Hult i den andra halvleken. Därefter har Elfsborg lottats mot nykomlingen i superettan, Sirius, i semifinalen.

– Det är skönt att vi inte fick Malmö, nu hoppas vi att de tar sig till final och att vi också gör det, i så fall har vi en Europaplats.

Innan semifinalen i cupen spelas den första maj ska den allsvenska premiären och ytterligare ett antal omgångar klaras av. I morgon väntar träning i Borås och första på måndag är det dags för avresa mot Åtvidaberg.

– Det är en förändring mot förra året då vi oftast åkte upp dagen före match.

Annons

Redan nu finns det ett visst pirr i Rohdéns kropp inför säsongspremiären och han känner sig fräsch och laddad.

Desto tyngre var den fysiska statusen för några månader sedan. Årets försäsongsträning har varit den tuffaste som Rohdén upplevt hittills.

– Vi har sprungit mer och kört mer styrka, allt har varit hårdare jämfört med de två tidigare säsongerna.

En annan skillnad mot Rohdéns tidigare år i klubben är avsaknaden av favorittryck. Av fotbollsexperterna tippas inte Elfsborg som något guldlag. När det var allsvensk upptaktsträff i Malmö var det bara 4,5 procent av de deltagande tränarna, spelarna och journalisterna som trodde Boråslaget skulle vinna allsvenskan.

– Topp fyra är vårt mål och vi ska göra allt för att nå det.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons