Nyheter

Oskar tror på Vasalopp – trots influensa

Feber på över 40 grader och yrsel stoppade Oskar Svärd från långloppet König Ludwig lauf i söndags. Han hoppas ändå på Vasaloppstart.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2013

Några dagar efter Italienska långloppet Marcialonga började Oskar Svärd hosta och känna sig krasslig. Krassligheten övergick snabbt till ett betydligt värre läge. Febertermometern visade på över 40 grader, han hade kraftig hosta, lock för öronen och yrade, visste visste inte riktigt var han befann sig. Det blev skjuts från hotellet i Österrike till ett sjukhus i Innsbruck.

– De tog en mängd prover och satte in antibiotika. Det var svårt att förstå vad de sa på tyska och jag var dessutom medtagen.

En form av influensa tror Oskar att han drabbats av och i dag tar han sista dosen i antibiotikakuren. En envis hosta hänger sig kvar och Svärd är allmänt sliten efter den senaste veckans sjukdom. När kroppen piggnat till ska träningen återupptas och Oskar tror och hoppas på start i Vasaloppet 3 mars.

– Får jag tre veckor med träning är det okej. Men vad det räcker till resultatmässigt vet jag inte.

Osäkerheten vad gäller formen förstärks av faktumet att Oskar varit mer eller mindre sjuk sedan årsskiftet.

En bihåleinflammation startade när 2012 övergick i 2013 och när han åkte säsongens första tävling i långloppsvärldscupen, Jizerska Padesatka, var han inte tillräckligt återhämtad från sjukdomen och mådde dåligt flera dagar efter loppet. Inför Marcialonga var känslan i kroppen bättre och han tyckte sig vara på väg åt rätt håll.

– Sedan åkte jag väl på något virus och fick den här höga febern. Hade jag varit fullt frisk fram till sjukhusvistelsen förra veckan hade återhämtningen gått fortare. Nu får jag se hur det blir.

Oskar Svärd vill gärna göra sin 14:e start i Vasaloppet i år. Förra missade han på grund av sjukdom, fram tills dess hade han åkt varje lopp från 1999 fram till 2011.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.