Annons
Nyheter

Oskar Svärd tror på tävling

Det blev ingen start i Birkebeinerrennet i helgen för Oskar Svärd. Han hoppas göra comeback i långloppscupens sista tävling, 31 mars. Om magen är helt återställd, vill säga.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2012

Det har blivit många turer med olika läkarbesök för långloppspecialisten Oskar Svärd efter magproblemen som startade med en amöba strax efter nyår. Senaste budet från läkarvetenskapen är att resultaten från Oskars prover inte går att tyda eftersom de har tagits för tätt i tid efter varandra.

– Det går inte att säga om jag fortfarande har en parasit i magen eller om den är borta. Vid nästa provtillfälle kommer det att vara enklare att läsa av resultatet, säger Oskar.

Annons

Frågan gäller alltså om amöban fortfarande finns kvar i Oskars mage eller om den försvann genom den antibiotika som Oskar tog.

Det är tre och en halv vecka sedan Oskar avslutade sin antibiotikabehandling men symtomen med bubblande mage har fortsatt och det var därför han blev osäker på om han verkligen blivit av med parasiten eller ej.

– Troligen har de bakterier som behövs för att matsmältningen ska fungera hundraprocentigt slagits ut av antibiotikan och det gör att jag inte känner mig helt frisk ännu. Med nya provtagningar kommer jag att få klart besked.

Trots segdragna problem med magen har de senaste dagarna inneburit flera steg framåt för Svärds del. Han är i Vålådalen och förutsättningarna för skidträning är de allra bästa just nu, bra väder och fina spår.

– I måndags gjorde jag mitt bästa träningspass på den här sidan årsskiftet. Jag kunde dra på och när jag sänkte farten märkte jag hur pulsen gick ner.

Förhoppningen från Oskars sida är att magen ska hålla för det avslutande loppet i Ski classic, Norefjell, i Norge 31 mars. Han har träffat sina teamkompisar i Team exspirit ytterst lite på grund av magproblemen och vill gärna vara med när säsongens sista långlopp körs. Även om han inte kommer kunna vara med och fajtas om några topplaceringar.

Därefter är det dags att börja tänka på skidframtiden.

– I april tar jag beslut om det blir satsning ett år till. Efter den här säsongen är jag sugen att ge skidorna ett år till men då är det bara full satsning som gäller och jag måste veta att det fungerar med jobb och sponsorer.

Anders Aukland vann Birkebeinerrennet i lördags.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons