Annons
Nyheter

Oskar Svärd – trippelvinnaren

Oskar Svärd gör gärna sitt sista Vasalopp i morgon. Men då krävs ett lopp där han får ut precis allt han har.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2014
Oskar Svärd hoppas på att ta sin fjärde Vasaloppsseger i morgon. "Det vore drömmen. Då lägger jag av".
Oskar Svärd hoppas på att ta sin fjärde Vasaloppsseger i morgon. "Det vore drömmen. Då lägger jag av".Foto: Jonas Emtervall
Oskar Svärd hoppas på att ta sin fjärde Vasaloppsseger i morgon. "Det vore drömmen. Då lägger jag av".
Oskar Svärd hoppas på att ta sin fjärde Vasaloppsseger i morgon. "Det vore drömmen. Då lägger jag av".Foto: Jonas Emtervall

I går höll Vasaloppet presskonferens med de ledande teamen i Ski Classics. Team Coop fanns givetvis på plats med frontmannen Oskar Svärd.

Moderatorn Roberto Vacchi inledde med att presentera Tvärredsbördige Svärd som trippelsegrare, men la snabbt till att det var länge sedan nu.

Annons

Oskar Svärds svar var pilsnabbt:

– Det är för länge sedan.

Det är ingen hemlighet att 37-åringen har ett par tuffa säsonger bakom sig. Sjukdomar har ställt till det rejält. 2012 tvingades han stå över Vasaloppet och i fjol blev han 22:a och bröt därmed sin 13 år långa svit av topp tio-placeringar.

Även den här säsongen har han haft sjukdomsbesvär, men inte lika långvariga.

– Jag såg verkligen fram emot den här säsongen och hade en jättebra sommar och höst. Men sen fick jag ju bihåleinflammation och grejer över jul och nyår och tränade ingenting på tre veckor. Jag tror inte vanligt folk fattar hur mycket det sätter ner en, säger Oskar Svärd.

– Att vara 15:e i Marcialonga och König Ludwig Lauf var ungefär den kapaciteten jag hade i början av det här året. Nu får vi se hur det funkar på söndag. Det har i alla fall känts väldigt bra på en del träningspass.

Han kommer till Vasaloppet stärkt av en färsk tredjeplats i Skinnareloppet, där han länge var i ensam ledning.

– Det är klart att det kostade lite. Jag spände bågen och fick sota lite för det i slutet. Men det var ju bra konkurrens, så det var bra.

Du har sagt att du inte vill sluta innan du fått ut max ur kroppen?

– Det har känts så trist i två år där man inte varit pigg och inte fått ut det man är god för. Det hoppas jag att jag ska få på söndag. Får jag till ett topplopp så kan det vara sista Vasaloppet, jag får se efter säsongen.

Annons

Det vore perfekt att avsluta med en seger?

– Det vore drömmen det. Då lägger jag av.

Oskar Svärd

Ålder: 37

Klubb: Kör för Team Coop i Ski Classics-loppen

Antal Vasalopp: 14

Bästa placering: Vann 2003, 2005 och 2007

I fjol: 22:a

Vinnare: "Om inte jag vinner skulle jag vilja svara någon annan i team Coop, men jag säger också Daniel Tynell".

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons