Annons

OS-reserven: ”Kommer alltid finnas frågetecken”

OS-fönstret smäller snart igen helt för reserven Johanna Hagström.
– Det är en jättespeciell situation. Man laddar inför ett mästerskap som man vet att man förmodligen inte kommer att åka, säger UIF:s sprintsstjärna.
Skidor • Publicerad 21 januari 2022
Johanna Hagström under Tour de Ski.
Johanna Hagström under Tour de Ski.Foto: Terje Pedersen

På herrsidan finns inga reserver. På damsidan har man en och hennes enda chans att få en OS-biljett är att någon av de uttagna sprintåkarna blir sjuk de närmaste dagarna.

– Om man får åka betyder det att någon annan blivit sjuk och det vill man ju inte, säger Johanna Hagström på videolänk från förlägret i Livigno.

Annons

Hur gick tankarna när du fick frågan om att åka med på lägret?

– Det var tungt ett tag. Särskilt när de ställde in världscuper. Planica skulle ha varit nu och tanken vara att jag skulle ha åkt härifrån direkt dit. När det beskedet kom var jag kanske inte jättesugen på att åka med. Men det har varit bra här, väldigt fint väder och jag trivs.

Johanna Hagström, som ligger fyra i sprintcupen efter Maja Dahlqvist, Anamarija Lampic och Jessie Diggins, fick beskedet om OS-petningen strax före nyår. I ett känslosamt Instagram-inlägg skrev hon då att hon drömt om OS sedan barnsben: ”Det finns absolut värre saker i livet men detta gör ont.”

Johanna Hagström nosade på sin första världscupseger i Oberstdorf på nyårsdagen men fick nöja sig med säsongens andra andraplats i klassisk sprint.
Johanna Hagström nosade på sin första världscupseger i Oberstdorf på nyårsdagen men fick nöja sig med säsongens andra andraplats i klassisk sprint.Foto: Terje Pedersen

Tre veckor har gått sedan dess. Hon har bland annat tävlat i Tour de Ski och tagit säsongens andra pallplats i en klassisk världscupsprint. Men frågan gnager.

Har du studsat tillbaka och hur har det gått att hitta motivationen?

– Det är klart att det är svårt. Det känns som att det är lite till och från. Ibland känner jag mig jättemotiverad och ibland är det tomt. Det hade varit jättekonstigt om jag inte hade känt så. OS var årets stora mål och jag får inte köra. Det är klart motivationen inte alltid är på topp när det är så. Det visar att man vill.

Hur har dina ledare och tränare hanterat situationen?

– Vi diskuterade det vid OS-uttagningen. Jag visste att det skulle vara tajt, men det kommer alltid att finnas frågetecken. Men jag tycker att vi har hanterat det väldigt bra och jag är ganska förstående också. De som får åka är verkligen värda det. Det är bara det att vi skulle haft fem platser – det är det jag är arg på.

Anders Byström.
Anders Byström.Foto: Adam Ihse/TT

Förbundskapten Anders Byström ger sin bild och menar att Hagström visste vad som gällde.

– När vi förklarade det så var det jättetufft. Men samtidigt förstod hon att det var de senaste resultaten på skejtsprint som räknades och att det i det här fallet var Anna Dyvik hon jämfördes med. Och de två senaste skejtsprinterna hade hon faktiskt fått stryk av Dyvik, säger han.

Annons

De två tävlingar Byström syftar på är den svenska skidpremiären, där Dyvik vann och Hagström blev tvåa, och sprinten i Davos, där Dyvik blev åtta och Hagström spydde före loppet och åkte ut i kvartsfinal.

Förbundskaptenen tillägger:

– Johanna hade varit på pallen men i fel disciplin.

Anders Byström berömmer Johanna Hagströms inställning och nämner att hon redan på Tour de Ski knöt näven och satsade mot en topplacering i sprintcupen.

– Och det har hon ju alla möjligheter att klara. Jag upplever att hon har tagit det väldigt bra och lyckats vända fokuset mot att faktiskt ta sig framåt.

Anders Byström bedömer Johanna Hagströms OS-chanser som väldigt små i dagsläget eftersom alla sprintåkare är friska, men lägger till en brasklapp: ”Som det ser ut världen just nu så kan det hända något över natten som gör att det kommer ändringar på det.”

Men det mest sannolika är att hon, när OS-truppen i nästa vecka lämnar Livigno och tar sig till Oslo för avresa mot Peking, sannolikt åker hem till Falun. Förmodligen blir det ett litet miniläger i Sjusön med vänner och sedan kanske en Skandinavisk cup i Estland och en FIS-tävling i Skövde innan världscupen börjar igen.

– Kanske kan jag vara lite mer laddad på energi än de som varit på OS och få med mig något positivt ur det här.

Fakta

Hagströms tävlingsplaner

Världscupen

26/2 Fristilssprint i Lahtis, Finland.

3/3 Klassisk sprint i Drammen, Norge.

11/3 Klassisk sprint i Falun.

18/3 Fristilssprint i Tyumen, Ryssland.

Övriga tävlingar

11/2 Skandinavisk cup: fristilssprint i Otepää, Estland

19/2 Smart Energy Cup: fristilssprint i Skövde.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons