Nyheter

Orienteringsfest i Grönahög

L Grönahög
Vädrets makter spelade arrangerande klubben i händerna. Över 600 kom till orienteringen i Grönahög.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2011
Löpare i alla åldrar deltog i tävlingen. FOTO: Leif Dahl
Löpare i alla åldrar deltog i tävlingen. FOTO: Leif DahlFoto: 

Det handlade inte bara om tiomila den här helgen för orienterarnas del. I Östentorp, Grönahög arrangerade Gällstadbygdens SOK en medeldistanstävling på valborgsmässoafton. Väderutsikterna lockade många att direktanmäla sig på själva tävlingsdagen i en öppen klass.

– Trenden går mot direktanmälningar. Löparna bestämmer sig dagen före och det gör det svårt för arrangören. Hur många kartor ska man trycka upp, säger banläggaren Benny Mild.

Själva årstiden är också lite nyckfull.

– I de här markerna är det snö länge, så det är lite lotteri att ha en tävling i april, säger Benny.

Men nu var det ingen snö i sikte. Snarare var det så, att någon inte vågade ge sig hän på grund av lövsprickningen. Men alla för övrigt verkade trivas bra i terrängen och det fina vädret.

– Tufft, bra kuperat, men på vissa partier gick det jättebra, säger UOK:s Joakim Lundberg.

Även om distanserna inte var jättelånga, fick löparna ändå kämpa lite. Starten låg på en punkt cirka 40 höjdmeter lägre än målet, så det gick lite uppför hela tiden.

Det var trots allt en stortävling på annat håll och det märktes på åldersklasserna. De äldsta från 60 och uppåt var de mest talrika.

– De har hållit på med orientering hela sitt liv, säger Benny.

Efter målgången fick Benny svara på en del frågor och ta en några slängar om banorna. Det var lite klurigt för vissa. 63 kontroller fanns det totalt. Ovanligt lite anses det vara och många var gemensamma för flera klasser. Enligt Benny kan man göra så när det är lite jobbig terräng att springa i, annars krävs det flera.

– Det har funkat bättre än man trodde. Många banor gör en tvär vinkel direkt efter start och man kan komma fel direkt, säger Benny.

Hanna Lindström (D 14) och Emma Nordberg (D 12) tog ungdomssegrar för OK Tranan medan UOK triumferade i de båda yngsta klasserna D och H 10 genom Felicia Järsenholt och Axel Berglund.

Leif Dahl
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.