Annons

Ödesvecka för nästa års världscup i Ulricehamn

På fredag förväntas världscupkalendern för säsongen 2022/23 fastställas. Och mycket talar för att Ulricehamn snuvas på sitt arrangemang.
– Det mesta pekar på att det blir ett jack i skivan för Ulricehamn, säger Johan Falk.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Skidsport • Publicerad 29 september 2021 • Uppdaterad 30 september 2021
Johan Falk är något pessimistisk inför möjligheten att få arrangera en världscuptävling på Lassalyckan 2023.
Johan Falk är något pessimistisk inför möjligheten att få arrangera en världscuptävling på Lassalyckan 2023.Foto: Pernilla Rudenwall

I dag torsdag inleds höstmötet hos internationella skidförbundets längdkommitté. Under två dagar kommer bland annat kalendern för säsongen 2022/23 att behandlas och fastställas.

Tidigare i år meddelade förbundet (Fis) att de ska göra om världscupkalendern genom att dela upp säsongerna i geografiska block så att både resor och pengar sparas för de deltagande nationerna.

Annons

Enligt de preliminära kalendrar som släpptes i somras får de nordiska länderna endast världscuptävlingar i början av säsongen – i november och december – och i slutet av säsongen, i mars.

Redan när de preliminära kalendrarna släpptes saknades Ulricehamn bland arrangörerna till säsongen 2022/2023. Sverige ska arrangera tävlingar i decemberblocket och det är tydligt vilken ort som ligger högst upp i Svenska skidförbundets prioriteringslista.

– Det är ingen hemlighet att Falun går före Ulricehamn. Det är så Svenska skidförbundet har sagt, och det är det som gäller i dag, säger Johan Falk, vd i världscupbolaget Ulricehamn ski event.

Hanna Falk har varit med på alla tre världscuptävlingar som arrangerats på hennes hemmaplan.
Hanna Falk har varit med på alla tre världscuptävlingar som arrangerats på hennes hemmaplan.Foto: Lars-Åke Green

Mycket tyder på att den outtalade principen med internationell skidfest på Lassalyckan vartannat år bryts under 2023, trots dubbla publikfester under 2017 och 2019, samt ett hyllat pandemidrabbat arrangemang tidigare i år. På fredag väntas ett beslut kommuniceras efter Fis möten.

– Vi säger inte att det är hundra procent kört, men det mesta pekar på att det blir ett jack i skivan för Ulricehamn. Även om vi inte vill säga att det är klart att det blir så, så är vi förberedda på det, säger Johan Falk,

Om det nu blir ett negativt besked gällande 2023, vad innebär det för världscupens framtid i Ulricehamn?

– Då får man inte lägga sig ner och dö. Utan istället se vad det finns för andra möjligheter under nästa säsong. Det är inte tack och hej bara för att man inte kommer med 2023.

– Men uteblir tävlingarna även åren därefter så finns det en gräns för hur länge ett bolag kan överleva om man inte har några tävlingar, som är en inkomstkälla vartannat år och vartannat år en utgiftspost, säger Falk.

Var går er gräns?

– Det kan jag inte gå in på, vi får ta ett år i taget. Saknas vi i kalendern 2024 och 2025, då blir det tufft. Men vi har alternativ så att en utebliven tävling 2023 inte blir spiken i kistan för ett världscupbolag. Alla vill att detta ska fortsätta i någon form men vi vet inte när eller i vilken form ännu.

Annons

Vad kan ett sådant alternativ vara?

– Vi har inte kommit längre än att vi satt ner det som en viktig strategisk fråga. Vi befinner oss fortfarande i ett mellanår, så det finns gott om tid. Men det är för tidigt att säga vad ett alternativ skulle kunna vara. Men det är världscuptävlingar vi är bra på.

Världscupgeneralen från Ulricehamn kommer inte att medverka på Fis möten. Och har heller inte varit med på några möten som hållits mellan de nordiska förbunden. Istället är det den avgående längdchefen Johan Fåhraeus som är Sveriges, och därigenom även Ulricehamns, representant.

UT har sökt Daniel Fåhraeus för en kommentar.

Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons