Annons
Nyheter

Nya planer ska ge Hökerum ett lyft

Drygt 15 miljoner kronor. Så mycket hoppas Södra Vings IF att kommunen vill bidra med till den nya idrottsanläggningen i Hökerum.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2014
Foto: 
Femteklassarna på Hökerums skola har stora förhoppningar på den nya idrottsanläggning som planeras. Trots att ängsmarken i centrala delarna av samhället inte direkt är fotbollsmässig i dagsläget åkte bollen snart upp i luften under UT:s fotografering.FOTO: Jonas Emtervall
Femteklassarna på Hökerums skola har stora förhoppningar på den nya idrottsanläggning som planeras. Trots att ängsmarken i centrala delarna av samhället inte direkt är fotbollsmässig i dagsläget åkte bollen snart upp i luften under UT:s fotografering.FOTO: Jonas EmtervallFoto: 
Södra Vings nya klubbhus sett söderifrån. Från uteserveringen i mitten kommer man att kunna blicka ut över fotbollsplanerna.illustration: Södra Vings IF
Södra Vings nya klubbhus sett söderifrån. Från uteserveringen i mitten kommer man att kunna blicka ut över fotbollsplanerna.illustration: Södra Vings IFFoto: 

UT skrev redan i augusti om Södra Vings vision om en ny anläggning i centrala Hökerum. Nu har planerna blivit så pass konkreta att klubben skickat in formella bidragsansökningar till Boverket och Ulricehamns kommun. Det finns också förhoppningar om att få ta del av pengar från bland andra Ulricafonden och Allmänna arvsfonden.

För bidrag kommer att behövas. Kalkylen pekar på att byggkostnaderna landar på 27,5 miljoner kronor, vilket är 5,5 miljoner mer än man trodde i augusti i fjol.

Annons

– Det är ändå inget skrytbygge på något sätt. Vi tänker oss en ganska enkel byggnad. Och av de fyra fotbollsplanerna blir det bara en med konstgräs. Vi skulle gärna ha haft fler, men då hade det blivit mycket dyrare, säger Sören Dehlin, som är Södra Vings projektledare för anläggningen.

Föreningen hoppas att kommunen vill bidra med drygt 15 miljoner kronor till projektet – och har flera argument för sin sak.

– Om det här samhället ska överleva och växa på sikt, så måste vi ha något som lockar nya invånare och får dem att välja oss före Rångedala och Dalsjöfors. Vi har redan en bra skola och ett starkt föreningsliv. Men vi behöver en anläggning som matchar det också, säger Sören Dehlin.

– Sen är det stora renoveringsbehov på både Slottsvallen och det gamla stationshuset. Det behöver byggas om och till, omklädningsrummen är alldeles för få. Planerna är också i dåligt skick, så det kommer inte att bli billigt att renovera de anläggningar vi har i dag.

Runt millennieskiftet la föreningens medlemmar omkring 20 000 arbetstimmar på att bygga Södra Vinghallen. Det kommunala bidraget på drygt två miljoner kronor räckte egentligen bara till en renovering av den trånga och fuktskadade gamla idrottshallen, men gav nu en ny och fullstor hall.

– Jag tycker att man ska komma ihåg det när vi kommer med den här ansökan. Att vi inte bara tar, vi har faktiskt gett mycket också. Den här gången kanske vi inte orkar lägga ner ett fullt lika stort ideellt arbete, men vi ska givetvis göra mycket av jobbet själva, säger Sören Dehlin.

Bland Hökerums ungdomar är det tummen upp till planerna. UT träffade de tre femteklassarna Klara Josefsson, Emma Stomberg och Linus Pålsson.

– Det vore bra om allt var samlat på en central plats. Då blir det nog mer använt även av dem som inte spelar fotboll, säger Klara Josefsson

– Jag tror också att det skulle komma mer folk till matcherna om det låg lite mer centralt, Linus Pålsson.

– Slottsvallen känns inte ens som att det ligger i Hökerum. Det går inte att mötas på vägen dit, vägen är för smal för det. Och i omklädningsrummen luktar det surt, säger Emma Stomberg.

Södra Vings IF håller i dag till på tre planer på olika platser i samhället. Såväl klubbstugan på Slottsvallen och det gamla stationshuset vid sjumannaplanen är för trånga och har stora renoveringsbehov. Vid den tredje planen, Skyttevallen, finns det överhuvudtaget inga omklädningsrum och toaletter. Ingen av anläggningarna är handikappanpassad och fotbollsplanerna är dåligt dränerade.

Föreningen vill bygga den nya anläggningen på de i dag obebyggda ytorna mellan Viskan och Häradsvägen. Huvudbyggnaden ska innehålla samlingslokal, kiosk, uteservering, gym och sex omklädningsrum. Av de fyra fotbollsplanerna ska två vara för elvamannaspel och två för sjumannaspel. En av de större planerna förses med konstgräs och belysning för att kunna nyttjas året runt.

För att Boverket ska gå in med pengar i projektet krävs att Ulricehamns kommun i sin tur står för minst 30 procent av totalkostnaden. Södra Ving har förhoppningar om att kommunen ska stå för 55 procent av de 27,5 miljoner kronorna.

Om bidragssökandet blir lyckosamt räknar föreningen med byggstart våren 2015 och färdigställande i slutet av 2015 eller början av 2016.Källa: Södra Vings IF

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons