Ulricehamn får världscupsprint 2021

Det har varit klart ett tag att Ulricehamn skall få en världscuphelg 2021.
Under fredagens höstkonferens med samtliga världscuparrangörer har nu internationella skidförbundet, FIS, beslutat att det den här gången blir en fristilssprint.
Nu återstår bara för det svenska förbundet att besluta vilken helg man är i Falun och vilken man är i Ulricehamn.
ULRICEHAMN • Publicerad 5 oktober 2019
Ulricehamn får ny tävlingshelg, 2021.
Ulricehamn får ny tävlingshelg, 2021.Foto: Johan Valkonen

Världscuporganisationens vd Johan Falk var med vid fredagens konferens i Zürich. Han fick se hur den tidigare landslagschefen Rikard Grip och hans delegation förhandlade till sig bättre datum än det tidigare varit tänkt.

– Grip är duktig i det här spelet, han är bra på att fixa bra tävlingsdatum, säger Falk.

Sverige fick sig tilldelat helgerna 16–17 januari och 30–31 januari. Den första helgen är det sprint respektive teamsprint och den andra är det 10/15 kilometer samt sprint. Den ena tävlingen kommer arrangeras i Ulricehamn och den andra i Falun.

Falk är klar på vilken helg han helst vill ha till Ulricehamn.

– Ur snösäkerhetssynpunkt är den senare helgen att föredra. Det är inte omöjligt att ha en sprinthelg i Ulricehamn i mitten av januari heller, för det blir ju en mindre bana. Men vi vill ju vara säkra på att vi kan göra ett bra arrangemang, säger Falk.

Han är nöjd med att ha fått en sprinttävling, vid de två tidigare tävlingarna har det varit distans och stafett på programmet. Men Falk menar att datumet nu är viktigare än distanserna.

– Ja, datumen är viktigast. I det här skedet har sprint varit en mer sekundär fråga.

Vet du vilken helg Falun helst vill ha?

– Vi har inte haft de kontakterna, och Ola Strömberg som är ansvarig på förbundet var inte med i Zürich, så jag vet inte vad han vill heller. Men de vet ju om att det är några graders temperaturskillnad mellan de här helgerna i januari, säger Johan Falk.

Efter tävlingarna i Ulricehamn 2017 och 2019 fick publik och arrangemang massa hyllningar. Publiken hyllades bland annat av storstjärnan Therese Johaug efter sin stafettsträcka 2019.

– Det här är världens bästa publik, tusen tack, ropade Therese Johaug då.

Nu kan det snart bli dags för nya hyllningar.

Sebastian AhokasSkicka e-post
Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.