Nyheter

Nu är värmen på väg

Det är inte bara minusposter för bygget på Lassalyckan. För ishallarna kommer att ge värme åt fotbollen.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
En knapp vecka tog det att plöja ner de drygt fyra milen plaströr som krävs för fjärrvärmen i A?planen.
En knapp vecka tog det att plöja ner de drygt fyra milen plaströr som krävs för fjärrvärmen i A?planen.Foto: Leif Fjellström

När den nya isytan står klar någon gång nästa höst så innebär det också att de båda ishallarnas kylsystem genererar tillräckligt med värme för att täcka merparten av A–planens uppvärmning åt fotbollen.

– Uppåt 90 procent av energibehovet kommer att täckas av överskottsvärmen från ishallarna. Det är egentligen bara vid riktigt kalla temperaturer som det kan behövas ett tillskott av fjärrvärme utifrån, säger Stefan Lundholm från Ice sport, företaget som installerat värmeanläggningen på fotbollsarenan.

För att transportera värmen till A–planen så bygger man en kulvert, vilken inte ingick i projektet från början och därmed inte heller i budgeten.

– Det finns en pott för miljöeffektiviseringar inom kommunen och som vi sökt pengar från. Cirka 1,75 miljoner kronor kommer det här att kosta extra men en utgift som betalat sig på ungefär fem år, säger projektansvarige Mikael Zsiga.

Förra veckan plöjdes plaströren för uppvärmningen ner i stenmjölet på A–planen och nu fortgår arbetet med att göra allt klart för utläggningen av konstgräset, vilket beräknas ske om cirka två veckor.

På A–planen kommer det att läggas ett konstgräs med 42 millimeter långa fibrer och med en tolv millimeter tjock sviktpad under.

– Det underlaget är godkänt för allt utom VM–final. Så vill Ulricehamn söka en landskamp hit upp så håller i alla fall konstgräset måttet, säger Stefan Lundholm.

Det kan tilläggas att C– och D–planernas underlag håller för spel i allsvenskan.

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.