Annons
Nyheter

Niklas Persson fiskör men har kul ändå

folkrace Bensinångor, sprutande grus och uppvarvade motorer. De klassiska ingredienserna i folkrace fanns när Pekka power race avgjordes i lördags.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
Niklas Persson ser till att bensintanken är fylld inför heat nummer två.
Niklas Persson ser till att bensintanken är fylld inför heat nummer två.Foto: Carina Carlzon
Pekka power race avgjordes i lördags.
Pekka power race avgjordes i lördags.Foto: Carina Carlzon
Foto: Carina Carlzon

En av alla hundra förare som stod och fyllde på bensin i sin bil mellan heaten på Bogeringen var UMK-aren Niklas Persson, 24 år.

Niklas kör en röd Saab 99:a och för att vara en folkracebil är karossen väldigt oskadad.

Annons

– Jag fiskör det är därför den är fin, säger Niklas Persson och ler stort.

Det är andra gången han ställer upp i Pekka power race och lördagens tävling var hans fjärde för året.

Niklas ser sig själv fortfarande som nybörjare i folkrace. Det är en av förklaringarna till den lugna körstilen. En annan är att han hamnade på taket i sin debuttävling, Skenefestivalen sommaren 2009.

– Det sitter kanske i lite grand. Jag blev feg av det, säger han.

Niklas har tittat på folkracetävlingar så länge han kan minnas men intresset för att köra kom först efter att storebrorsan Tobias tog licens för fyra år sedan.

– Det är roligt att ha ett intresse tillsammans, säger Niklas.

Förutom tävlingen på banan är fixandet med bilen mellan heaten en stor del av sporten. Niklas var tvungen att svetsa bakaxeln på sin Saab inför Pekka power race.

Lördagen bjöd på regn och det gjorde att farten sänktes under loppen.

– Vindrutan immar igen och all lera på glaset försämrar sikten, då blir det sänkt hastighet, säger Niklas.

Efter två andraplaceringar och en fjärdeplats hade Niklas kört ihop 13 poäng och det räckte inte till någon finalkörning.

Annons

Storebor Tobias Persson kvalificerade sig till C-final och ledde inför sista kurvan då bilen bakom försökte ta sig förbi. Tobias bil blev rejält tilltryckt och han kunde inte ta sig i mål för egen maskin. Motorn flyttade sig bakåt och bilen har gjort sin sista start på folkracebanan.

Den UMK-are som lyckades bäst på hemmabanan var Claes Hellstrand. Han blev fyra i A-finalen.

Det är fjärde året i rad som tävlingen Pekka power race anordnas i Ulricehamn. Team Pekka Power, som är ett kompisgäng, har valt ut Ulricehamn som arrangör. Anledningen till att man väljer just Bogeringen som tävlingsbana är, enligt teamet, att allt brukar flyta på bra. Banan är i gott skick och geografiskt så ligger det bra till för teamet.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons