Annons
Nyheter

Nedtonade mål för Svärd och Wickström

Skador har ställt till det för Oskar Svärd och Erik Wikström inför Lidingöloppet i dag. Båda har därför tvingats skruva ner målsättningen rejält.
Nyheter • Publicerad 27 september 2014
Erik Wickström.
Erik Wickström.Foto: 
Oskar Svärd.
Oskar Svärd.Foto: 

Erik Wickström har en fin tolfteplats som bästa placering i Lidingöloppet. Året var 2006 och UIF-skidåkaren tog sig då i mål på 1.52,23.

– Jag hade flyt att jag sprang just det året, som hade ett extremt svagt startfält. 1.52 räcker normalt sett inte till en så hög placering, säger Erik Wickström.

Annons

När han satte igång träningen inför årets Lidingölopp var målet att slå personrekordet, men ständiga ryggsmärtor under löpträningen har ändrat på det.

– Det är en smärta jag bara känner när jag springer, vid skidåkning påverkar det inte mig alls. Det gör olika ont från gång till gång, men jag känner av det på alla löppass. Senast jag sprang över två mil var i maj, säger Erik Wickström.

– Sen har jag fortfarande tummen gipsad. Det påverkar inte jättemycket, men jag hade ju hellre sprungit utan gipset. Nu siktar jag på 1.55 på Lidingöloppet. Det kan kanske räcka till topp 50.

För Oskar Svärd, som jagar Klassikerrekordet, har uppladdningen varit än mer strulig. Först i går tog han beslut om att komma till start.

– Sista helgen i augusti skadade jag ljumsken när jag sträckte ut under diagonalåkning på rullskidorna. Under tre veckor kunde jag inte ta ett löpsteg. I söndags gjorde jag mitt första löppass och då var det på plant underlag i lugn fart.

I torsdags testade Svärd högre fart under ett löppass och när det kändes okej i kroppen dagen efter testet tog han igår beslutet att springa Lidingöloppet.

Även om Svärd inte har löptränat har han underhållit konditionen med cykling och stakning på rullskidor undre skadeperioden och det reviderade målet i Lidingöloppet är att hålla ett tempo på fyra minuter per kilometer. Det skulle ta honom i mål på två timmar. För att slå Klassikerrekordet behöver han egentligen bara springa under 2.10 men fixar han Lidingöloppet på två timmar blir sluttiden under 14 timmar för alla deltävlingar i Klassikern och det lockar.

– En mil och två mil är okej, men frågan är vad som händer under den tredje milen, mina ben kanske tar helt slut.

Skidåkaren Svärd kommer inte riskera att gå in i vintersäsongen med några skador och protesterar kroppen alltför kraftigt i Lidingö dag kliver han av loppet.

Oskar Svärds personliga rekord på Lidingöloppet lyder 1.50,30 från 2003.

Vasaloppet: 4.14.52 (3.42.01 Rikard Andreasson tid)

Vätternrundan: 6.55.00 (7.18.00)

Vansbrosimningen: 48.58 (1.02.59)

Lidingöloppet: ? (2.06.30)

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons