Nyheter

Näst störst i Sverige är Västgötaloppets mål

Efter Vasaloppet ska Västgötaloppet bli Sveriges största långlopp. För att nå den målsättningen krävs mer konstsnö.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Göran Johansson, Claes Persson och Lennart Cedervärn drog upp de sista riktlinjerna i går fredag. Trion hoppas att Västgötaloppet kan växa ytterligare.
Göran Johansson, Claes Persson och Lennart Cedervärn drog upp de sista riktlinjerna i går fredag. Trion hoppas att Västgötaloppet kan växa ytterligare.Foto: Henrik Erickson

Tvärreds IF, Äspereds IF och Ulricehamns IF förberedde i går eftermiddag spår, stadion och allt annat runt Västgötaloppet. Runt 1 100 åkare var anmälda under fredagen. De senaste dagarna har åkare nekats startplats.

– I den andra startgruppen till söndag är det fullt. Där kan vi inte ta emot fler, säger Claes Persson från Äspered.

Noterbart är att ungefär 150 danska skidåkare är anmälda till helgens lopp.

– Västgötaloppet har blivit deras Vasaloppet. Bara från Köpenhamns skidklubb kommer 50 åkare, säger Claes Persson.

Målet för organisationen från Västgötaloppet är att växa ytterligare. Man vill bli det näst största skidloppet i Sverige.

– Det är möjligt men då måste vi säkra snötillgången på en längre sträcka än vi har i dag. Vi behöver alltså tillverka mer konstsnö när det är kallt. Om loppet växer är det en kostnad som kan bäras av tävlingen i sig, säger Lennart Cedervärn och Göran Johansson från Tvärreds IF.

Några farhågor att det blir trångt på söndag?

– Nej, det ska gå bra. Vi känner oss fortfarande trygga i valet att bara köra på konstsnön. Vad vi förstår så uppskattar åkarna det också, säger Lennart Cedervärn.

– Men det kommer bli jobbigt. Konstsnöspåret är backigare än man tror, avslutar Cedervärn.

Helgen med Västgötaloppet

Lördag:

Västgötaloppet tjejer, 18 km, start klockan 11.00.

Söndag:

Västgötaloppet, 42 km, startgrupp 1 (med elitåkarna) klockan 9.00 och startgrupp 2 klockan 13.00.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.