Annons
Nyheter

Museets samling visades i Röshult

De många föremål som tidigare hade sin plats i Ulricehamns museum finns numera i Röshult. I lördags öppnades denna tillfälliga (?) utställningslokal för allmänheten.
Nyheter • Publicerad 16 april 2013
Christina Lundin, Eva Orrbeck och Yvonne Henriksson var engagerade i Röshult under lördagen
Christina Lundin, Eva Orrbeck och Yvonne Henriksson var engagerade i Röshult under lördagenFoto: Bernt Carlsson

Intresset var stort. Många passade på detta relativt sällsynta tillfälle att återse de många skänkta föremålen.

Det är en del av källarplanet i Arne Carlssons gamla fabrikslokal som utnyttjas som museum.

Annons

Kulturförvaltningen använder ofta ordet magasin om denna samlingslokal, och det ordvalet har gjort att i alla fall jag inte hade några större förväntningar inför besöket.

Emellertid visade det sig att lokalen utnyttjats på ett föredömligt sätt. Mängder av föremål fanns utplacerade tematiskt. Gamla verktyg, bilder, apparater och maskiner av alla de slag. Kläder visades också på skyltdockor.

Denna uppställning av museet många föremål hade gjort att samlingarna kunde visas mer överskådligt än det kunde göras i det museet i Ulricehamn.

Under de fem timmar som Röshultsmuseet var öppet var det inte bara samlingarna som intresserade.

Silversmeden Eva Orrbeck fanns också på plats, dels för att tala om de gamla verktyg som Dahlgrens efterträdare använt, dels för att saluföra sina egna smycken.

Vidare visades Kjell Walters film Tåg ut –klart slut, en film som väckte många minnen från en numera svunnen epok.

Från kulturförvaltningen fanns Christina Lundin och Yvonne Henriksson på plats för att guida besökarna.

Christina berättade att basen i museets samlingar består av skänkta föremål från 1700- och 1800-talen. Ulricehamns hembygdsförening startade 1917. 1971 donerade man sin samling till kommunen.

Samlingen har ständigt utökats och innehåller nu även föremål från 1900-talet.

Det är nu tio år sedan den permanenta samlingen i Ulricehamns museum stängdes. Det fanns ett stort behov av att gå igenom, renovera och ordna samlingen för att bevara den och kunna använda den för tillfälliga utställningar i framtiden.

Annons

Flera personer har haft tillfälliga projektanställningar för att bringa ordning i den cirka 10 000 föremål stora samlingen.

Detta arbete har bestått i att rengöra, reparera och digitalisera hela samlingen. Det är ännu inte avslutat. Bland annat finns några större vagnar och nerplockade kakelugnar i fabrikens källare.

Det är inte särskilt ofta som allmänheten har tillfälle att besöka museisamlingarna i Röshult. Nästa gång lär bli under Gällstaddagarna i augusti.

Emellertid är kulturförvaltningen beredd att tillfälligt öppna sin lokal för intresserade grupper.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons