Annons
Nyheter

Motorentusiaster välter bilarna på rätt köl

folkrace En kexchoklad och en portion pyttipanna. Det är vad de 90 funktionärer som jobbar på Pekka power race får i ersättning.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
Mikael Lindkvist och Johannes Sköld står längst till vänster på bilden och njuter av att komma nära bilarna under tävling.
Mikael Lindkvist och Johannes Sköld står längst till vänster på bilden och njuter av att komma nära bilarna under tävling.Foto: Carina Carlzon

I orange reflexvästar står grupper med män utposterad runt banan. Välter en bil eller kör in i någon däckhög är funktionärerna snabbt framme och hjälper till.

Johannes Sköld och Mikael Lindkvist är två av de 90 funktionärerna, rejält påpälsade följer de bilarna varv efter varv efter varv.

Annons

– Allt med motorer är roligt det är därför jag gör det här, säger Johannes Sköld.

Han halkade in på funktionärsbanan av en slump för två år sedan. UMK behövde fler folk runt banan och Johannes hörde av sig till tävlingsledningen. Han är inte medlem i Ulricehamns motorklubb men hjärtat har alltid klappat extra för allt som drivs av bensin och brummar.

Sedan han var 14 år har han hjälpt till vid olika motocrosstävlingar i Ulricehamn.

– Hade jag inte varit funktionär i dag hade jag ändå gått hit och betalat inträde. Nu får jag stå närmare banan, säger han.

Pekka power race innebär att Johannes och Mikael står på sin gräskulle i slutet av banan, precis vid en högerkurva, i över åtta timmar totalt.

Ingen av dem har kört någon egen folkracetävling. Intresset är stort men något sug att själv sitta bakom ratten i en av de tillbucklade bilarna finns inte.

– Det kostar en del pengar att köra. Jag är nöjd med att vara med på det här sättet, säger Johannes samtidigt som han konstaterar att en av hemmaåkarna står på startplats.

"Kom igen nu Persson, kör så det ryker!"

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons