Annons
Nyheter

Ministrar träffade läsglada ryttare

Ulricehamnsbygdens ridklubb fick finfrämmat på fredagseftermiddagen. Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) fick under en intensiv timme se både en lässpilta och ridteater.
Nyheter • Publicerad 6 september 2014
Ministrarna Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Maria Arnholm (FP), i mitten av bilden, fick avnjuta en ridteater fylld med Astrid Lindgren-karaktärer under sitt besök på Ulricehamnsbygdens ridklubb.
Ministrarna Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Maria Arnholm (FP), i mitten av bilden, fick avnjuta en ridteater fylld med Astrid Lindgren-karaktärer under sitt besök på Ulricehamnsbygdens ridklubb.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Huvudsyftet med ministrarnas besök var att ta del av det nationella projektet Läsmuskler, som i grunden är en frukt av ett samarbete mellan deras respektive departement.

Läsmuskler syftar till att öka läslusten bland barn och ungdomar inom idrottsrörelsen. Ulricehamns kommun kultur har beviljats pengar från både regeringen, via Kulturrådet, och regionen. Sisu är också med och stöttar.

Annons

I Ulricehamn har förutom ridklubben även KFUM Ulricehamn och UIFK nappat.

På Ulricehamnsbygdens ridklubb har en mysig läshörna inrättats i en av spiltorna. Utanför stallet står också Läsmusklers egen husvagn uppställd.

– Det som är så himla bra är att klubben har börjat samarbeta med fritidshem. Fritids kommer hit varje måndag, då är de tre grupper. En grupp är med hästar, en grupp gör någon lek och en grupp sitter här inne i husvagnen. När jag kom upp i måndags bara kryllade det av barn, de läste både inne och utanför, berättar Victoria Klaiber, kulturstrateg i Ulricehamns kommun, för de båda ministrarna.

Maria Arnholm förklarar att hon och regeringskollegan Lena Adelsohn Liljeroth spånade ihop lässatsningen tillsammans, eftersom den går att koppla till så väl jämställdhet som kultur och idrott.

– 25 procent av pojkar som är 15 år kan inte förstå en text ordentligt. Det är 5 procent för flickorna, så det är verkligen en jämställdhetsfråga. I längden är det ju ett hot mot samhällets utveckling. Pojkarna knäcker läskoden, men kan inte ta del av innehållet, säger Maria Arnholm.

I sin strävan efter att få killar att börja läsa mer fick de för några år sedan också draghjälp från ett lite oväntat håll.

– Att Zlatan gjorde sitt 50:e mål och slog målrekordet är jättehäftigt, men jag tycker att det är ännu häftigare att han genom att ge Olof Lagerkrantz sin berättelse har bidragit till att så många killar har börjat läsa. Jag tror att han har haft lika stor betydelse som vårt projekt, faktiskt, säger Maria Arnholm.

– Nästa steg är att få honom att erkänna att han själv läser också, skojar Lena Adelsohn Liljeroth.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons