Annons
Nyheter

Markus snabbare än Marcus på DM

Tvekampen mellan Markus och Marcus dog efter fem av tio varv på DM. Då hade Jönsson 25 sekunders försprång på Johansson.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2014

Termometern hade letat sig upp till sju grader och solen skickade ut vårvärme över Hagatorpet i Tranemo. Konstsnöslingan på 1,5 kilometer höll ändå ihop bra och de allra flesta åkarna i DM körde på blanka skidor.

Så även Markus Jönsson.

Annons

– Jag orkade inte valla utan tog ett par som var färdiga till Vasaloppet.

Tranemoåkaren Jönsson gick ut en minut efter UIF:s Marcus Johansson och eftersom det bara var sex startande i klassen var det klart att fajten om DM-titeln skulle stå mellan Markus och Marcus.

Redan vid första varvningen fick Jönsson tider som visade att han åkte några sekunder snabbare än sin namne. Den trenden höll i sig och efter halva sträckan hade han en ledning på 25 sekunder. När det återstod ett och ett halvt varv på de 15 kilometrarna kom Jönsson ikapp Johansson och åkte om honom.

UIF-aren hade då tappat den hundraprocentiga kämparglöden. Han åkte i mål som tvåa, 1,15 minuter efter segrande Jönsson, och Johansson var ordentligt besviken.

– Jag skulle inte ha kört med fäste i dag. Nej, jag orkar inte mer nu, sa han och lämnade sedan intervjun.

Desto gladare var Jönsson som två dagar innan distriktsmästerskapet vann Kindsmästerskapet på samma slinga.

– Den är väl den enda form av träning som jag genomfört efter Vasaloppet.

Med en fin 19:e plats på de nio milen mellan Sälen och Mora klättrade Markus i Ski classics totalställning och ligger nu på 28:e plats. Det gör att han på lördag åker Birkebeinerrennet i Norge.

– Årefjällsloppet var planerat sedan tidigare men med start i Norge kan jag förbättra min totala placering ytterligare.

Mellan de två långloppen i Ski classic ska Markus klämman in en SM-femmil, 2012 blev han åtta på distansen.

Annons

Några meter efter, men nästan två minuter långsammare än Jönsson, åkte Tranemos Christian Olsson i mål. Han ställde upp i H35-klassen och vann den med stor marginal ned till Grönahögs Robert Gotting.

Mer anmärkningsvärt än Christian Olssons skidinsats var jobbet som han lagt ner på Hagatorpets slinga. Natten mellan fredag och lördag körde han pistmaskinen för att spåren skulle hålla bästa möjliga klass på tävlingarna. Det var knappast den goda nattsömnen som låg till grund för Olssons utklassningsseger i H35.

Carina Carlzon

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons