Nyheter

Markus inledde med seger

längdskidor Med den förmodligen största segermarginalen någonsin vann Markus Jönsson isländska Fossavatn ski marathon.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2010
Markus Jönsson glider i mål som solklar segrare i Fossavatn Ski marathon på Island.
Markus Jönsson glider i mål som solklar segrare i Fossavatn Ski marathon på Island.Foto: Benedikt Hermannsson

Premiären på Fossavatn ski marathon kunde inte slutat bättre för Markus Jönsson. Först i mål efter 50 kilometers åkning och med tolv minuter tillgodo på tvåan Sindre Høgset, Norge.

– En funktionär från isländska skidförbundet trodde att detta var den största segermarginalen någonsin i loppets historia, säger Markus Jönsson.

Efter starten på SM–femmilen så tog Markus det lugnt i fyra veckor och var därför något osäker på formen inför tävlingen. taktiken blev därför att ta det lite avvaktande i starten och inte köra slut på alla krafter för tidigt.

– Men redan i första backen efter ungefär en kilometer så gled jag ifrån de andra och fick en lucka, säger Markus.

Den höll han ganska konstant fram till någonstans runt 15 kilometer.

– Då hände något i klungan och jag åkte ifrån ännu mer. Tidigare hade jag sett åkarna bakom mig men nu hängde de inte med alls, säger Markus.

Därför var enda orosmolnet under resterande del av loppet att han inte skulle orka in i mål.

– När man är lite otränad så kan det slå tvärstopp mot slutet av en femmil. Men det var inga problem, säger Markus, som hoppas på att få försvara sin seger nästa år.

– Absolut. Det här var nog mitt livs häftigaste skidupplevelse och det handlar egentligen inte om själva tävlingen utan själva miljön vi åkte i.

Nu blir det rullskidor i kombination med barmarksträning inför nästa säsong för Markus och med tanke på det långa träningsuppehållet så var Islandsresan nog inte en bra avslutning.

– Det var en perfekt start på nästa skidsäsong.

Oskar Svärd var anmäld till loppet men låg hemma i Sverige med halsont.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.