Markus beredd på hårt jobb i Vasaspåret
Efter varje genomförd repetition gör Markus ett kryss på pappret där styrkeövningarna finns nedtecknade. Han börjar med frivändningar och tricepspress och än noga med att göra precis det antal som hans tränare när det gäller styrka, Lars-Ove Hedin, bestämt. De vanliga motionärerna på gymmet följer storögt Markus pass. Tungt, fokuserat och effektivt är det som gäller för skidåkaren. När musklerna fått sitt åker mössan på och Markus joggar hemåt, upp för backarna i Ulricehamn, för dusch och lunch.
– Det känns konstigt att jag ska åka skidor nu när det är vårvärme i luften, säger han.
Hela säsongen har varit ut rytm för långloppsspecialisten Markus när det gäller vädret. Först var det en lång, lång väntan på snön och när den väl kom låg den inte kvar särskilt länge.
– Jag tror jag har åkt fler rullskidtävlingar än skidtävlingar den här säsongen, säger Markus.
När han i morgon står beredd för Vasaloppsstart har han tio skidlopp med sig i bagaget och det är färre än vad han brukar ha i kroppen när det är dags för de nio milen mellan Sälen och Mora. Inställda lopp på grund av snöbrist och några infektioner hos Markus under december ligger bakom den tunna tävlingskalendern för hans del. Resultatmässigt har han inte några riktiga topprestationer med sig och kanske är det anledningen till den något nedtonade målsättningen; topp 30 på Vasaloppet.
– Jag har tränat lite annorlunda inför och under den här säsongen och kommer nog att ändra en del när jag analyserat upplägget, säger Markus.
I nästa andetag säger han att är det något lopp som ska gå bättre än övriga tävlingar under säsongen så är det just Vasaloppet. En förhoppning om en perfekt prickad formtopp finns någonstans där bak i Markus huvud.
Den största snackisen inför årets lopp har varit Petter Northugs medverkan men i onsdags meddelande norrmannen att det inte blir någon start i långloppet på grund av en krånglande mage.
– Jag trodde på Petter i långlopp inför Marcialonga, men när jag såg hur han kroknade på slutet i Italien är min känsla att han skulle ha fått svårt att hävda sig i Vasaloppet.
Det kan vara en fördel för Markus del att Northug inte finns i startledet i morgon. Jönsson såg en risk med att de övriga åkarna skulle dra upp ett högre tempo från start för att skaka av sig norrmannen för att slippa ha honom mot sig vid en eventuell spurtstrid i Mora.
– En bra start för mig är viktigt. Jag vill känna att jag är med i loppet från början och eftersom jag har svårt för att hålla hög fart i början är det bättre med ett lugnare utgångstempo.
Markus Jönssons senaste Vasaloppsresultat
2011: 17
2010: 9
2009: 28
2008: Sjuk
2007: 19
2006: 32
Dryck som rinner ner i halsen under loppet
Det är sportdryck vid 20 stationer, ungefär var femte kilometer. Två gånger i slutet av loppet dricker jag cola. Vid varmare temperatur är det ännu viktigare att få i sig ordentligt med vätska.
Udda Vasaloppsminne
Jag tappade skidan en gång, tror det var 2006. I närheten av Eldris åkte flärpen till bindningen, det var en annan typ än den som gäller i dag, upp i samband med ett spårbyte. Jag minns hur jag vände mig om och såg skidan ligga helt ensam i spåret. När jag fått stopp var det bara att vända tillbaka och åka och sätta fast skidan.
Tankar i Oxbergsbacken
Är det ett samlat fält som kommer dit är jag säker på att det kommer att smälla till där. Någon eller några försöker sig alltid på ett ryck där. Jag vet att jag får jobba extra hårt i några minuter men det är hårt jobb under hela loppet så backen är inget
Hur ofta kollar du väderprognosen inför söndagen
Inte särskilt mycket, en vecka i förväg hinner prognoserna ändra sig lika många gånger om som det är dagar kvar till loppet. Under fredag och lördag följer jag prognoserna mer noggrant, jag brukar titta på yr.no.
Sista träningsveckan inför Vasaloppet
Söndag: Förmiddagspass: skidor, klassiskt, eftermiddag: skidor, fri stil. Låg intensitet på båda passen.
Månadag: Vila
Tisdag: Förmiddagspass: Intervaller, klassisk stil, Eftermiddag: Distanspass, klassisk stil.
Onsdag: Styrka.
Torsdag: Skidor, klassiskt, låg intensitet.
Fredag: Vila, resa upp till Dalarna.
Lördag: Skidor, klassiskt, lugnt.
Söndag: Vasaloppet.