Annons
Nyheter

Marcus Johansson – plusgradsälskaren

Få Vasaloppsåkare gillar mildväder och tungblöt snö. UIF:s Marcus Johansson älskar det.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2014
Marcus Johansson längtar efter Vasaloppsstarten på söndag morgon. "Jag är mycket starkare nu än när jag blev 42:a för tre år sedan", säger han.
Marcus Johansson längtar efter Vasaloppsstarten på söndag morgon. "Jag är mycket starkare nu än när jag blev 42:a för tre år sedan", säger han.Foto: Jonas Emtervall

Det är så klart inte i första hand snötypen som får Marcus Johansson att jubla, utan den milda luften som dominerat den senaste tiden och ser ut att göra det även på söndag.

– Det är perfekt för mig, helt optimalt. Jag har tittat på väderleksprognoserna typ två gånger om dagen den senaste veckan. Det är bra om det kan frysa på under natten, så att det blir bra stavföre och sedan upp några grader på morgonen, säger han.

Annons

Tack vare att vintern i huvudsak varit mild har hans luftrörsproblem inte varit lika påtagliga som de senaste åren. Nu har han kunnat träna på bra och är stärkt i sin ambitiösa målsättning.

– Målsättningen är absolut topp 20. Jag har varit i Orsa sedan förra tisdagen och kört tufft. Jag känner verkligen att jag har fått till bra träning nu. Får man till skidorna tror jag det kommer att bli bra, säger Marcus Johansson.

Hur ska loppet bli kört för att du ska lyckas med målsättningen?

– Det spelar nog ingen större roll. Ska man bli topp 20 måste man ju bli av med de flesta. Men det är klart, går det lugnt till mål och det blir spurt, så passar det ju mig väldigt bra. Men det kommer det ju inte att göra. Det kommer bli att kriga.

För tre år sedan blev han 42:a, men de två senaste åren har det varit just skidorna som ställt till det.

– För två år sedan var det just fästvallan som gjorde att mina skidor sög så mycket, då fanns det inte en chans att hänga med. Förra året var det strukturen. Nu har jag inte riktigt bestämt om jag ska köra med fäste eller inte. De sista tre åren har jag ju stakat allt utom första backen, även när jag haft bra fäste. Å andra sidan sparar man ju rätt mycket om man kan gå med fäste där.

– När jag blev 42:a var jag förstårssenior. Det är väl egentligen det bästa jag har gjort på snö. Jag är betydligt starkare nu, men luftrören har ställt till det, jag tror inte att det är något lopp de senaste åren som jag fått ut allt. Det vore kul att få till det nu, säger Marcus Johansson.

Marcus Johansson

Klubb: Ulricehamns IF

Ålder: 23

Antal Vasalopp: Fem

Bästa placering: 42:a (2011)

I fjol: 222:a

Målsättning i år: Topp 20

Vinnare i år: Jörgen Brink eller Daniel Tynell.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons