Nyheter

Marcus förhandlar med Elfsborg

Ett kontrakt med allsvenska Elfsborg ligger i potten. Efter sex säsonger i Borås vill Hössnasonen Marcus Rohdén ta steget in i A-truppen.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Marcus Rohdén vill gärna ta steget in i Elfsborgs A-trupp.
Marcus Rohdén vill gärna ta steget in i Elfsborgs A-trupp.Foto: Carina Carlzon

Den svarta BMW:n som står parkerad utanför huset i Knätte har ett litet gult klubbmärke klistrat på en av sidoruta. Bilen, med Marcus som förare, har åkte sträckan Knätte-Borås oräkneligt antal gånger men han åker inte från Borås arena till Knätte varje dag. Hans mammas hus i Borås fungerar som övernattningsbostad under vardagarna.

Under bilfärderna händer det att det blir ett samtal med Stefan Andreasson, klubbchef, eller Mathias Svensson, sportchef i Elfsborg. Det parterna ska reda ut är om Marcus ska fortsätta spela fotboll i den gula Elfsborgströjan och i så fall göra det tillsammans med Anders Svensson, David Elm och de övriga spelarna i det allsvenska laget.

– Det känns bra, Elfsborg satsar på talanger och släpper fram unga spelare, säger Marcus där han sitter vid köksbordet hemma i Knätte.

Ett exempel är mittfältaren Oscar Hiljemark, född 1992 och därmed ett år yngre än Marcus, i år har Oskar startat i 18 matcher och blivit inbytt sex gånger.

Marcus Rohdén kom till Elfsborg för fem år sedan och har vandrat från P16- till junior- och vidare till U21-laget. Avslutningen på den här säsongen blev riktigt bra för laget i allmänhet och för Marcus i synnerhet.

I SM-semifinalen klämde Rohdén till med två mål i förlängningen. En bredsida i öppet mål och två minuter senare ett skott med vänsterfoten. Två mål från Marcus och laget var klart för SM-final mot Djurgården. På Stockholms stadion räckte Elfsborg inte till och förlorade med 1–0.

– Det var surt men vi gjorde det bra som tog oss till final. Elfsborg har inte varit så långt framme i slutspelet på många år.

För Marcus symboliserar de två fullträffarna i semifinalen slutet på ett starkt år. Hans bästa hittills i Elfsborg, om han själv får säga det själv. Mycket speltid har gett självförtroende och en del mål har det också blivit. Han inledde säsongen som innermittfältare men när Daniel Nordmark och Anton Wedé kom ner till U21-laget från A-laget blev det vänsterkanten på mittfältet som blev Rohdéns nya plats. Han vande sig vid den positionen och som kantspelare dök även fler målchanser upp.

Förutom spel i U21-laget har Marcus gjort några träningar med A-laget när de behövt spelare för att vara fulltalig trupp under sina pass.

– Tempot är den stora skillnaden men när man gjort några träningar på raken med A-laget vänjer man sig.

Marcus hoppas få vänja sig vid det högre tempot ännu mer nästa säsong. Han vet inte vem som blir huvudtränare än men klart är att Magnus Haglund lämnar skutan. Tränarbytet tror inte Marcus är något som påverkar hans möjligheter till ett kontrakt på något negativt sätt.

Skulle det bli ett nej från Elfsborgs sida till Marcus är han inställd på spel i en Superettaklubb. Jönköping Södra och Falkenberg är två tänkbara alternativ. Förra hösten påbörjade Hössnasonen en dataekonomutbildning på högskolan i Borås men krävs det studieuppehåll för fortsatt fotbollsspel är Marcus inriktad på det.

Det nuvarande kontraktet löper ut den 30:e november och senast nästa vecka räknar Rohdén med besked om det blir fortsättning på Elfsborgskarriären.

Ålder: 20 år

Bor: Knätte och Borås.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster Nathalie.

Klubbar han spelat i: Hössna och Elfsborg.

Främsta fotbollsmeriter: SM-guld med Elfsborgs juniorlag 2009, distriktsguld med Västgötalaget 2006.

Styrka på planen: Löpstark och passningsskicklig.

Kan bli bättre: Kreativiteten, göra sin motståndare.

Oanad talang: Bra tippare när det gäller fotboll.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.