Nyheter

Många kvällstimmar bakom skidklassiker

Snöläget kunde inte vara bättre. Prognoserna talar om perfekta förhållanden. Den stora frågan är om nummerlapparna räcker.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2010
Claes Persson, Mikael Westher, Janne Espeling, Tommy Larsson, Leif Floberg och Lennart Cedervärn vid ett av kvällsskiften för Västgötaloppets arrangörer vid skidstadion under veckan.
Claes Persson, Mikael Westher, Janne Espeling, Tommy Larsson, Leif Floberg och Lennart Cedervärn vid ett av kvällsskiften för Västgötaloppets arrangörer vid skidstadion under veckan.Foto: 

Anmälningarna till söndagens Västgötalopp har tickat in med en rasande fart under veckan. Arrangörerna räknar med att 1 000 skidåkare kommer ge sig i väg från gamla stadion vid UIF-stugan klockan 11 på söndag förmiddag.

– Det är en tillfredställelse att kunna erbjuda ett lopp med de här förutsättningarna. På söndag blir det riktig skidfest, säger biträdande tävlingsledaren Claes Persson från Äspered.

När delar av arrangörsstaben samlades i veckan var det enda lilla orosmolnet om nummerlapparna kommer att räcka. Runt 800 var anmälda då.

– Det kommer flera anmälningar varje kvart och jag tror det blir 1 000 åkare, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

Skulle det bli ännu fler som sent knackar på porten kan det bli ett anmälningstak.

– Vi klarar inte fler deltagare. Flaskhalsarna är framför allt parkering och starten, säger Lennart Cedervärn.

– Dessutom vill vi ju att tävlingen ska kunna genomföras på ett rättvist sätt för alla, säger Claes Persson.

Trots de gynnsamma yttre förutsättningarna är det mycket arbete bakom ett jättearrangemang som Västgötaloppet nu blir.

– Vi har redan lagt ned över 200 arbetstimmar ute i spåret. Med snön som kom i mitten av veckan blir det många fler. Mycket arbete har skett under kvällstid, säger Cedervärn.

Sannolikt kommer det vara värt mödan. 1 000 deltagare innebär en bra intäkt för de båda arrangörsklubbarna.

– Absolut, men det är ett vågspel det här att vara skidarrangör. 2007-2009 har vi inte kunnat köra och då har vi ändå haft utgifter. Inför årets lopp hade vi 7 000 kronor i den gemensamma kassan, säger Claes Persson.

Så går spåret

Efter starten vid UIF-stugan blir det ett kort prologvarv i anslutning till elljusspåret. Efter 2,3 kilometer varvar åkarna på stadion och ger sig av på det gröna milspåret. Förutom en avstickare vid Skyttås (mot det gula femkilometersspåret baklänges) följer banan milspåret innan den viker ut på golfbanan. Banan går upp längst i norr på övningsfältet norr om Sillebacksvägen och sedan tillbaka mot skidstadion igen. Den slingan körs två varv.

3 bra publikplatser

Skidstadion: Här passerar man strax efter start och målgången är vid speakertornet. Åkarna varvar också efter 2,3 kilometer och efter ca 22 kilometer.

Ut- och infart på golfbanan: 200 meter nordväst om UOK-stugan går banan både ut och in från golfbanan. Här passerar åkarna efter ca 12 kilometer och ca 32 kilometer.

Vägen Hester - Sillebacken: Den som orkar röra sig lite kan se åkarna vid Hillared (5,5 kilometer och 27, 5 kilometer) och därefter vid dubbla passager av grusvägen mellan golfbanan och övningsfältet (ca 16 kilometer och ca 36 kilometer).

3 åkare att hålla utkik efter

Elitmässigt har Västgötaloppet 2010 ett tunt startfält. De bästa långloppsåkarna tävlar samtidigt i Marcialonga i Italien. Håkan Löfström, Falun-Borlänge, Samuel Norlén, Dala-Järna, och Erik Wickström, Borås SK, hör till de mer namnkunniga åkarna som var anmälda under fredagen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.